Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează cu privire la existenţa unor entităţi neautorizate din domeniul asigurărilor

Cristi Șelaru
Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează că, în ultima perioadă, au fost active la nivelul pieţei de asigurări din România, cu precădere pe clasa 15 de asigurări - Garanţii, mai multe entităţi care nu sunt autorizate să desfăşoare activitate de asigurare.

"Din acest motiv, vă recomandăm ca, înainte de încheierea unor contracte/poliţe de asigurare, să verificaţi dacă: societăţile de asigurare care urmează să emită poliţele de asigurare, precum şi intermediarii implicaţi în activitatea de distribuţie se regăsesc în Registrul public ASF; ofertele primite sunt autentice şi valide, prin contactarea directă a societăţilor de asigurare implicate, folosind informaţiile de contact oficiale ale acestor entităţi. De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată verificării calităţii persoanelor care intermediază sau recomandă folosirea produselor de asigurare respective", atrage atenţia ASF, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Conform prevederilor legale (art. 12 din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări) este necesar să se solicite în mod expres societăţilor de asigurare şi intermediarilor ca înainte de încheierea unui contract de asigurare să prezinte, în timp util, următoarele informaţii: identitatea şi adresa acestora; calitatea de intermediar sau de asigurător deţinută, după caz; registrul în care sunt înscrişi şi modalităţile prin care se poate verifica acest lucru, potrivit Agerpres.ro.

"Dacă identificaţi societăţi de asigurare şi/sau brokeri prin intermediul cărora primiţi oferta, care nu se regăsesc în registrele publice menţionate anterior, vă recomandăm să sesizaţi cât mai rapid ASF şi să furnizaţi informaţii privitoare la societatea de asigurare, intermediarul prin care a fost primită oferta, precum şi orice documente disponibile primite de la aceştia", se spune în comunicat.

ASF menţionează că acordă o atenţie deosebită protecţiei consumatorilor de produse financiare nebancare. În acest context, primeşte şi răspunde la toate petiţiile, sesizările, reclamaţiile şi solicitările de informaţii privind activitatea de asigurare-reasigurare din România, activitate derulată de societăţi autorizate şi supravegheate de ASF, formulate de persoane care au calitatea legală de a formula petiţii sau solicitări de informaţii.

ASF nu poate interveni direct în procesul de supraveghere şi control al unei societăţi de asigurare autorizate de o altă autoritate competentă dintr-un stat membru SEE. De aceea, petiţiile referitoare la activitatea unui asigurător ce comercializează asigurări pe teritoriul României în baza libertăţii de a presta servicii trebuie să fie adresate autorităţii competente din statul membru de origine care a autorizat respectiva societate. Petiţiile vor fi transmise acestei autorităţi, conform normelor naţionale specifice, se mai arată în documentul citat.

"Raportat la prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), cu modificările ulterioare, menţionăm că doar asigurătorii autorizaţi de ASF, inclusiv sucursalele acestora, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, sunt contribuabili, iar Fondul, ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei acestora. Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu poate acorda despăgubiri în situaţia în care asigurătorul este autorizat în alt stat membru şi desfăşoară activitate pe teritoriul României, în baza libertăţii de a presta servicii, şi se află în imposibilitatea de a despăgubi ca urmare a unei potenţiale stări de insolvenţă/faliment", precizează ASF.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.