Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Franţa au decis extinderea paşaportului sanitar la salariaţii care intră în contact cu publicul

digi24.ro
certificat pasaport de vaccinare

Paşaportul sanitar a atins luni o nouă bornă importantă în Franţa, după ce autorităţile centrale au decis că acest document, impus deja publicului larg din această vară, va deveni de acum înainte obligatoriu şi la locul de muncă pentru 1,8 milioane de angajaţi din restaurante, cinematografe, muzee şi trenuri de pe rute principale, informează AFP.

Până pe 15 noiembrie, angajatorii francezi vor trebui să verifice validitatea paşaportului sanitar al salariaţilor lor care intră în contact cu publicul, precum şi voluntarii care lucrează în toate "locurile, stabilimentele, serviciile şi evenimentele" trecute pe lista întocmită de Ministerul Muncii, mai ales în baruri, teatre, vehicule şi avioane interregionale, parcuri de atracţii, grădini zoologice, târguri şi anumite centre comerciale.

Luni dimineaţă, o coadă de aşteptare s-a format în faţa unei farmacii din arondismentul 6 din Lyon, unde numeroşi salariaţi nevaccinaţi veneau să se testeze împotriva COVID-19. "E restrictiv să vin aici la fiecare trei zile, dar altfel nu pot să merg la muncă", a declarat Noe Rohnat, un angajat în vârstă de 22 de ani care lucrează în recepţia unui hotel, relatează Agerpres.ro.

Paşaportul sanitar este validat pentru o schemă de vaccinare completă, un test negativ COVID-19 datând cu cel mult 72 de ore în urmă şi o dovadă a trecerii prin boală.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a promis "o săptămână de supleţe" înainte de acordarea unor eventuale "sancţiuni", care vor putea să meargă până la închiderea administrativă.

Începând din 30 septembrie, salariaţii minori, inclusiv ucenicii, vor trebui şi ei să îşi actualizeze paşaportul sanitar. Salariaţii care nu deţin acest document vor putea să intre în concediu, să lucreze de acasă, să fie transferaţi într-un post care nu necesită un paşaport sanitar sau să fie suspendaţi fără plată.

"Dacă după mai multe săptămâni" anumiţi angajaţi "nu vor avea nici atunci un paşaport sanitar", compania angajatoare "îi va introduce într-un sistem de suspendare a contractului de muncă", o măsură care reprezintă "o decizie grea", a declarat Benoit Serre, vicepreşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de resurse umane (ANDRH), pentru FranceInfo.

Potrivit Direcţiei Generale din Ministerul Sănătăţii, peste 48 de milioane de francezi au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 (71,8% din populaţia totală) şi peste 43,5 milioane beneficiază de schema de vaccinare completă.

Aprobat de o netă majoritate a francezilor (64%-77% în funcţie de locurile în care este cerut, potrivit unui sondaj recent), paşaportul sanitar este contestat totuşi de o minoritate care organizează proteste de mai multe săptămâni, în zilele de sâmbătă, în marile oraşe ale Franţei.

Sâmbătă, aproape 160.000 de protestatari au participat la 22 de demonstraţii organizate în toată Franţa, inclusiv 14.500 la Paris, însă aceste numere marchează totuşi o mobilizare în scădere pentru a treia săptămână la rând.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.