Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile române, depăşite total. Au descoperit antidotul mult prea târziu

Puteau fi evitate decesele mai multor victime din dezastrul de la Clubul Colectiv. Antidotul care putea face diferenţa între viaţă şi moarte a fost descoperit mult prea târziu. Cu o întârziere de o săptămână.

În urma tragediei din Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 46 de persoane, România a descoperit că spitalele sau ambulanţele noastre NU au în dotarea standard un antidot împotriva intoxicaţiilor cu fum.

Medicamentul ar fi fost de mare ajutor tinerilor scăpaţi cu viaţă din club. Cei de la Unifarm au cerut o donaţie de la firma producătoare şi au primit abia duminică 20 de cutii de Cyanokit.

Citeşte şi: Dezvăluirile unui supravieţuitor din 'Clubul Groazei': 'Ăsta e adevărul'

Prof. dr. Ioan Lascar, chirurg plastician Floreasca spune că: “Acest cocteil nemaiintalnit pana in prezent genereaza un anumit grad de impredictabilitate in ceea ce priveste evaluare evolutiei pacientilor, trebuie sa fim atenti si concentrati pe evolutia zilnica".

Ce este Cyanokit

Cyanokit, un medicament aprobat in UE inca din 2007, este utilizat in cazul intoxicarilor cu cianuri, in cazul victimelor care au inhalat, ingestat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite in spatii inchise. Pe site-ul companiei producatoare, indicatia este ca acest medicament sa fie administrat cat mai repede cu putinta. O cutie costa 700 de euro si contine vitamina B12A.

Medicamentul este un tratament-standard in SUA, Marea Britanie sau Franta, in cazurile de intoxicari cu fum.

Citeşte şi: SOS! Criză de sânge în spitale. Apel disperat al medicilor

Dan Enescu, directorul spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu, a explicat ca multe victime ale incendiului, care initial pareau a fi bine, au revenit la spital in zilele urmatoare, cu complicatii pulmonare sever cauzate de toxinele din fum, care abia acum incep sa-si arate efectele.

"Stim ca este un accident atipic, s-a transformat acea incinta intr-un crematoriu, o camera de gazare, cu o mixtura in care in permanenta mai apar alte substante pe care le-am putea contracara individual, dar impreuna nu stie nimeni ce poate face cu ele", a declarat Dan Enescu, potrivit hotnews.ro.

Citeşte şi: Incredibil. Copiii ramasi orfani in tragedia Colectiv nu se pot muta in apartamentul de la Primarie

Medicul a mai precizat ca una dintre fetele care a ajuns la Spitalul Universitar in seara incidentului statea pe un scaun sub observatie, nu parea sa aiba nimic, dar s-a prabusit brusc si a murit.

"Deci despre acest lucru este vorba, adica sunt niste efecte pe care nu le putem sustine, nu le putem cunoaste. (...) Dupa parerea mea, componenta aceasta chimica este cea mai importanta. Deci sistemul nostru ar fi putut negocia fara niciun fel de problema in conditiile unui traumatism accident colectiv normal, dar acesta are ceva supradaugat, cu care cu greu te poti lupta. Noi ne confruntam cu niste cazuri pe care reusim sa le aducem la o stare aproape buna si dintr-o data incep sa se prabuseasca. Nu este evolutia unei boli ale arsurii nomala pe care o cunoastem pana acum. Ne putem astepta la orice", a mai spus Dan Enescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.