Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avea puține șanse de supraviețuire! Cum a fost salvată viața unui bolnav

Radu Pop
prof costache

Durerile intense în piept, palpitațiile, oboseala permanentă și dificultățile de respirație pot fi simptomele unor grave afecțiuni cardiovasculare. Aceste manifestări nu trebuie neglijate, pentru că pot duce rapid la complicații serioase, inclusiv la infarct miocardic și la deces. Din fericire, bolile inimii și ale vaselor mari de sânge pot fi tratate acum prin proceduri moderne, minim invazive, fără operații pe cord deschis. În acest fel, riscurile postoperatorii sunt mult reduse, iar pacientul se recuperează mult mai rapid și suportă mai ușor intervențiile, chiar și la o vârstă înaintată.

De beneficiile intervenției minim invazive s-a bucurat și un pacient în vârstă de 76 de ani, care a fost supus unei operații complexe realizate la Spitalul Clinic SANADOR, în premieră națională, de echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Pacientul, care suferea de două boli cardiovasculare grave – stenoză a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal – și-a găsit rezolvarea într-o singură intervenție, realizată minim invaziv, endoascular. După doar 24 de ore de la operație, bărbatul a fost transferat din terapia intensivă pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară, unde s-a bucurat de o recuperare rapidă, fără complicații.

În mod normal, având în vedere severitatea celor două afecțiuni de care suferea pacientul, ar fi fost necesare două operații deschise, ample, cu deschiderea sternului și abdomenului. Ambele intervenții ar fi însemnat un risc foarte mare de complicații și chiar deces.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa profesorului Victor Costache a tratat simultan ambele probleme medicale printr-o incizie la nivelul arterei femurale, pe unde a fost apoi introdus un cateter, cu care s-a înaintat apoi spre inimă. Medicii au înlocuit valva aortică afectată cu o proteză biologică folosind o metodă modernă, numită implantare transcateter a valvei aortice (TAVI), ideală pentru pacienții inoperabili, care nu pot suporta operații pe cord deschis.

Totodată, echipa medicală a reușit și repararea endovasculară a anevrismului de aortă abdominală (EVAR), care, în alte condiții, ar fi necesitat o procedură separată, cu riscuri suplimentare. Astfel, pacientul a beneficiat de tratament pentru două afecțiuni grave, potențial fatale, printr-o singură intervenție minim invazivă, realizată în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR. Pregătirea și experiența echipei medicale, dar și echipamentele de ultimă generație de care dispune Spitalul Clinic SANADOR (două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7) au făcut posibilă salvarea unui pacient cu puține șanse de recuperare dacă ar fi fost supus altor metode terapeutice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare complexe – cum a fost și cazul acesta –beneficiază de tratamente chirurgicale minim invazive, asigurate de echipe multidisciplinare, formate din chirurgi cardiovasculari, cardiologi intervenționiști și medici cardiologi supraspecializați în diagnostic de mare finețe. De câte ori este posibil, pacienții sunt tratați prin proceduri moderne, video-asistate sau endovasculare, care nu necesită incizii de mari dimensiuni și nici nu presupun riscuri după intervenție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.