Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment DUR al epidemiologilor: 'Asta e o problemă. Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții'

Digi24
Emilian Popovici

Cu 1.256 de noi cazuri de Covid-19 anunțate miercuri, România depășește trei săptămâni cu peste 1.000 de îmbolnăviri pe zi. Din păcate, nu am intrat într-un platou al pandemiei, ci într-o etapă descrisă de epidemiologi drept extrem de sensibilă. În perioada următoare există riscul ca numărul de îmbolnăviri să crească foarte mult, pentru că se termină concediile, oamenii se întorc la muncă, începe anul școlar și urmează un nou sezon de gripă.

Finalul verii aduce o nouă etapă a pandemiei, o etapă extrem de sensibilă și periculoasă. Debutează după ce toată luna august ne-am menținut la o rată de transmiterea a bolii de 1. Cu alte cuvinte, o persoană infectată a îmbolnăvit o altă persoană din colectivitate. De acum vor conta mai mult deplasările fiecăruia dar și vremea.

„Asta e o problemă. Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții, ce duce la o creștere a numărului de forme grave, a numărul în ATI și a numărului de decese. Ne aflăm într-un proces în care intervin variabile, știm doar punctul de plecare, câteva nu avem cum să le evităm. O primă variabilă, reîntoarcerea oamenilor din concediu, a doua variabilă, redeschidera școlilor, a treia variabilă pe care nu o putem evita, vine toamna, iar răcirea vremii sub 10 grade înseamnă activarea COVID-19″, a spus Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, la Pro Tv.

Și-au cumpărat copiii de la mame purtătoare, dar nu pot intra în posesia lor: Cazul a 30 de bebeluși din Rusia

Sub 10 grade, virusul se transmite și mai ușor, astfel că medicii se pregătesc pentru ce e mai rău. La Iași, managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că în toamnă trebuie să fie funcțională unitatea mobilă cu 100 de locuri la ATI și 150 de locuri pentru pacienții care nu suferă de forme grave. Va fi extrem de important ca fiecare dintre noi să ne protejăm cât mai bine.

„Va trebui să învățăm copii mai mici să se joace când îi învățăm să se protejeze, de-a masca, de-a viziera. Acasă trebuie să ne jucăm. Depinde de atmosfera pe care o dăm în familie și spun că nu trebuie deloc să ne apropiem de o atmosferă rigidă, pentru că orice e greu de suportat e îndepărtat.”, a declarat Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

La Spitalul de Pneumologie Marius Nasta din București, toamna aduce trei categorii de pacienți cu patologie respiratorie: cei care au Covid-19, cei care s-au vindecat însă au rămas cu sechele și au nevoie de tratament și cei care vor suferi de tipurile obișnuite de pneumonii. Numărul lor crește din septembrie.

VIDEO Raluca Turcan scoate la iveală cifrele pe care nu le știa nimeni: Peste 30% dintre părinți NU vor să își trimită copiii la școală

Peste 200 de tipuri de virusuri determină virozele respiratorii comune, iar bolile cronice, fumatul și poluarea asociată marilor orașe favorizează apariția pneumoniei. În aceste condiții, medicii mizează pe prevenție.

„Cred că trebuie să fie o regulă de viață vaccinarea adultului în fiecare toamnă. Să ne vaccinăm antigripal anual indiferent dacă avem sau nu comorbidități. O singură dată în viață adultul trebuie să facă vaccinul anti-pneumococic și o dată la 10 ani DTP. Trivaccinul oferă protecție pentru un tip de infecție respiratorie.”, a declarat Beatrice Mahler, manager Spitalul Marius Nasta.

La orice formă de infecție respiratorie, ar trebuie să rămâneți acasă. Nu mergeți la serviciu, nu vă vizitați prietenii, nu ieșiți la cumpărături. Dacă au simptome copiii, nu-i lăsați să plece la școală, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Copiii care prezintă un minim de simptomatologie de viroză, de răceală, nu vor fi duși în colectivitate cum erau duși până acum. Părinții sau buniciii când se duc să ia copii de la școală să poarte mască, să păstreze distanțarea fizică. Dacă vor da buluc la școală fără distanțare fizică, fără măști, ne așteptăm ca în termen de două, maximum patru săptămâni să avem o explozie de cazuri.”, a afirmat Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Acestea sunt așteptate la finalul lui septembrie, când scad temperaturile și se reactivează toate virusurile cu transmitere respiratorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.