Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment extrem de dur lansat de țările din Sud-Estul Asiei: 'Tensiunile din Taiwan ar putea duce la o eroare de calcul și o confruntare gravă'

China Taiwan

Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) a avertizat joi că riscul de instabilitate provocat de tensiunile din Strâmtoarea Taiwan ar putea duce la "o eroare de calcul, o confruntare gravă, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile între marile puteri", informează Reuters, relatează Agerpres.

Poziţia ASEAN este consemnată într-o declaraţie a miniştrilor de externe ai organizaţiei, reuniţi în Cambodgia. Ei au cerut tuturor părţilor implicate să reducă tensiunile legate de Taiwan.

Reuniunea de la Phnom Penh a reprezentanţilor celor zece state, cărora li s-au alăturat oficiali de rang înalt din alte ţări, inclusiv China şi SUA, a fost trecută în plan secund de evenimentele din jurul Taiwanului, după vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi.

"ASEAN este gata să joace un rol constructiv în facilitarea unui dialog paşnic între părţi", arată comunicatul oficial, care cere tuturor părţilor să dea dovadă de maximă reţinere şi să se abţină de la provocări.

Pelosi este cea mai înaltă oficialitate americană care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, ceea ce a provocat o reacţie puternică din partea Chinei. Forţele armate chineze au început o serie de exerciţii şi alte activităţi în regiune.

Statele din sud-estul Asiei au tendinţa de a se poziţiona prudent în relaţiile cu China şi SUA, încercând să nu irite niciuna din părţi, menţionează Reuters.

La Phnom Penh, ministrul chinez de externe Wang Yi a apreciat că vizita făcută de Pelosi în Taiwan a fost "nebunească, iresponsabilă şi foarte iraţională", a transmis televiziunea CCTV din China.

Pelosi a respins criticile Beijingului, iar un oficial american de rang înalt a afirmat miercuri că secretarul de stat Antony Blinken îl informase de luna trecută pe Wang despre vizită.

Presa de stat chineză a transmis că nu este programată nicio întâlnire între Wang şi Blinken în Cambodgia.

Ministerul de externe de la Beijing a anunţat că şeful diplomaţiei Chinei şi-a anulat şi întrevederea bilaterală prevăzută cu omologul său nipon, Hayashi Yoshimasa, ca reacţie la un comunicat despre Taiwan a miniştrilor de externe din G7. Aceştia ceruseră Chinei să îşi rezolve în mod paşnic problemele legate de Taiwan.

În declaraţiile făcute joi presei, Blinken nu s-a referit la vizita lui Pelosi. După ce s-a întâlnit cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, secretarul de stat a salutat "viziunea comună (...) despre o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă" şi a afirmat că dialogul bilateral s-a referit la "situaţiile din Sri Lanka, Myanmar şi alte puncte fierbinţi".

Conform Reuters, accentul la evenimentul ASEAN ar fi trebuit să cadă pe efortul diplomatic de rezolvare a crizei din Myanmar, care se prelungeşte la un an şi jumătate după lovitura de stat militară. Premierul cambodgian Hun Sen a afirmat miercuri că ASEAN va fi nevoită să reconsidere planul de pace convenit cu guvernul militar de la Naypyidaw, dacă acesta continuă să execute deţinuţi.

ASEAN a făcut presiuni asupra regimului militar din Myanmar pentru respectarea unui "consens" privind pacea, convenit anul trecut. Organizaţia a condamnat executarea recentă a patru activişti din opoziţia civilă; a fost prima dată în ultimele decenii când în această ţară s-a aplicat pedeapsa capitală.

Militarii aflaţi la putere în Myanmar au justificat săptămâna trecută execuţiile ca "dreptate pentru popor", respingând o serie de condamnări pe plan internaţional.

Myanmarul face parte din ASEAN, însă nu a fost reprezentat la reuniunea de la Phnom Penh, după ce a refuzat să desemneze un trimis care să nu facă parte din guvernul militar.

ASEAN a interzis prezenţa generalilor din Myanmar până la constatarea unor progrese conform planului de pace, iar unii membri ai asociaţiei au devenit tot mai critici faţă de regimul de la Naypyidaw.

Ministerul de externe din Singapore a arătat miercuri că Myanmarul a dat dovadă de "lipsă de respect" faţă de eforturile de pace, iar până la înregistrarea vreunui progres, "alte angajamente cu autorităţile militare din Myanmar ar avea o valoare limitată".

Unii analişti şi diplomaţi se întreabă însă, potrivit Reuters, ce măsuri ar mai putea lua ASEAN, care tradiţional nu se amestecă în afacerile interne ale ţărilor membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.