Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment: Maimuțele mari sunt pe cale de dispariție

maimuta

'Dacă nu vom lua măsuri, maimuţele mari vor dispărea, atât din cauza distrugerii habitatului lor, cât şi din cauza traficului' cu aceste animale, a declarat Jane Goodall, la Nairobi.

În ultimii 50 de ani, numărul cimpanzeilor a scăzut de la două milioane la cel mult 300.000. Exemplarele rămase sunt răspândite în 21 de ţări, potrivit acestui primatolog britanic în vârstă de 80 de ani care a petrecut jumătate de secol studiind aceste maimuţe în Parcul Naţional Gombe din Tanzania.

'Dacă nu facem nimic, cu siguranţă vor dispărea sau nu le vor rămâne decât arii restrânse unde cu greu vor scăpa de consangvinitate', a explicat Jane Goodall, primul om de ştiinţă care a observat că maimuţele mari, la fel ca oamenii, utilizează instrumente.

În ritmul actual, până în 2030, dezvoltarea omenirii va afecta 90% din habitatul natural al maimuţelor mari în Africa şi 99% în Asia, estimează experţii într-un raport publicat la sfârşitul lunii iunie de o organizaţie neguvernamentală de apărare a maimuţelor mari susţinută de ONU.

Dezvoltarea infrastructurilor şi exploatarea resurselor naturale - lemn, minereuri, petrol şi gaze - au devastat habitatul maimuţelor mari şi au dus gorile, cimpanzei, bonobo, urangutani la dispariţie, potrivit acestor experţi. 

'Suntem schizofrenici: avem această inteligenţă incredibilă, însă se pare că am pierdut puterea de a lucra în armonie cu natura', a mai apreciat Jane Goodall.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.