Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENTUL Ungariei: 'Sperăm că România e în stare să-și apere granița'

romania ungaria

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, că Ungaria nu va construi la frontierele sale "niciun kilometru de gard în plus faţă de ce e necesar" şi şi-a exprimat speranţa că România este în măsură să-şi protejeze graniţele proprii.

"Poate să-mi spună cineva dacă am un flux de 8.000 - 10.000 de migranţi ilegali pe zi pe o porţiune de frontieră de mai multe sute de kilometri cum pot să-mi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de Acordul de la Schengen fără un obstacol fizic? Prin construirea acestui gard nu am adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiţi. (...) Nu construim niciun kilometru de gard în plus faţă de ce este necesar şi sperăm foarte mult că România e în măsură să-şi apere propriile graniţe şi niciodată nu va trebui să se confrunte cu fluxul de migranţi cu care a trebuit să se confrunte Ungaria", a spus Szijjarto, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu. El a precizat că România şi Ungaria au un punct de vedere comun pe tema migraţiei, în sensul că frontierele externe ale Uniunii Europene trebuie apărate.

Citeşte şi: Cel mai cunoscut fost ministru din guvernul lui Ponta, ales şef la o mare firmă din România

"În momentul de faţă nu se construieşte gard la graniţa dintre Ungaria şi România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situaţie în care să se pună în discuţie acest subiect. Dorim atât României, cât şi nouă înşine ca aceste două ţări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranţilor care să facă necesare măsuri ulterioare", a adăugat şeful diplomaţiei maghiare. În opinia sa, la nivelul Europei există "o politică cu două sensuri" întrucât, a explicat Szijjarto, chiar dacă politicienii europeni vorbesc foarte mult despre problema migraţiei, nu se întâmplă nimic pentru a proteja frontierele UE. "Trebuie să stopăm această migrare necontrolată. Dacă Grecia nu e în măsură să-şi îndeplinească această obligaţie, trebuie să creăm o altă linie de defensivă implicând Bulgaria şi Macedonia. (...) Cu tot respectul faţă de Grecia, dacă cineva nu răspunde obligaţiilor care derivă din apartenenţa la o comunitate, atunci trebuie să existe consecinţe, pentru că riscul e ca întreaga comunitate să se destrame. Trebuie să luăm în considerare cu seriozitate acel scenariu că graniţa de sud a spaţiului Schengen se va muta la graniţa de nord a Greciei", a afirmat oficialul ungar.

Vezi şi: PROTEST Ce a făcut un moldovean în faţa DNA-ului din Chișinău / VIDEO

Totodată, el a arătat că Ungaria susţine România în demersul de aderare la spaţiul Schengen. În context, ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a pledat pentru o cooperare la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea frontierelor externe, amintind că România este printre principalii contributori la FRONTEX. "Esenţialul este ca noi să lucrăm împreună atât bilateral, cât şi la nivelul Uniunii Europene să consolidăm şi să securizăm frontierele externe ale Uniunii Europene, astfel încât să se evite afectarea bunei funcţionări inclusiv a spaţiului Schengen", a declarat Comănescu, spune Agerpres.

Vezi şi: Lider cu vechime în PNL, executat voalat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.