DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avocatul Toni Neacșu face praf propunerile partidelor pentru CCR: 'Sunt simple sinecuri plătite unor lingăi politici!'

Toni Neacsu

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, se arată revoltat de propunerile partidelor politice pentru posturile de la Curtea Constituțională a României. Nu prea mai contează cine va fi la CCR, dacă oricum întreaga Curte va face doar figurație, este părerea lui Neacșu.

„Curtea Constituțională este cea care a reușit distrugerea sistemului de justiție subterană care a funcționat ca o falangă a serviciilor secrete începând cu mandatele de președinte ale lui Traian Băsescu. Rolul principal l-a avut judecătorul Daniel Morar, raportor la majoritatea dosarelor importante care au scos SRI-ul din justiție și au obligat Înalta Curte -care mult timp a jucat doar un rol umil de gâde pentru decizii luate pe alte culoare- să funcționeze potrivit legii și statului de drept.

Desigur, deciziile nu le-a luat singur astfel încât întreagă componență colectivă a CCR a asigurat translația, nu foarte liniștită, de la o justiție arbitrară și revanșardă politic la una cât de cât funcțională și normală. Pentru asta întreagă Curte merită respectul și recunoștința profesională a celor ce încă mai cred în justiție, printre care mă număr, inclusiv judecătorii care au votat în general împotrivă cum e Simina Tănăsescu, opiniile sale separate fiind modele de știință și acribie juridică.

Vezi și: JUSTICE LEAKS, episodul 1

Anul 2022 va marca începutul decăderii Curții Constituționale ca instanță supremă în materie de impunere a principiilor și regulilor constituționale în funcționarea statului și a sistemului judiciar. Recentele decizii ale CJUE, obținute într-o mișcare de comando juridico-politic al unor forțe obscure și extremiste din justiție, transfomă Curtea Constituțională într-o anexă a judecătorilor, pentru care deciziile pe care le va da vor deveni facultative. În numele așa zisei supremații a dreptului UE judecătorii români au căpătat dreptul de a ignora deciziile CCR, fără riscul vreunei sancțiuni, aproape când și cum vor dori. Un judecător de judecătorie sau tribunal se va putea uita cu dispreț la deciziile CCR publicate în Monitorul Oficial căci, nu e așa?, Uniunea Europeană îi apără chiar și indepedența față de Constituția Romîniei

În acest context numirile pentru un număr de 3 posturi ce se vor vacanta (Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru) cad pe un loc secundar în interesele mele. Nu prea mai contează cine va fi pe acolo, dacă oricum întreaga Curte va face doar figurație.

Vezi și: JUSTICE LEAKS, episodul 2

Oricum, propunerile de judecători făcute de partide sunt rușinoase și jenante, sunt simple sinecuri plătite unor lingăi politici, fără nici un fel de profunzime academică sau profesională.

De la un notar de mucava cu biografie exclusiv politică, absolut incoerentă în discursurile ei juridice (Iulia Scântei), la cel mai mare oportunist pe care sistemul judicar îl are, plagiator în teza de doctorat auto-asumat (Bogdan Licu), la saltimbancul desăvâșit și ridicol al justiției, exclus deja din magistratură după ce fusese revocat din CSM chiar de către colegii lui judecători (Cristi Danileț) ori la un consilier obscur al președintelui Iohanis, care cea mai mare parte a carierei sale a fost un simplu birocrat anonim în cadrul Senatului României (Mihaela Ciochină).

Să înlocuiești profesioniști reali, magistrați de carieră, cum sunt Daniel Morar ori Mona Pivniceru cu astfel de personaje arată și cât de jos a coborât clasa politică românească dar și disprețul suprem pentru public al unei majorități politice care poate impune orice.

Vezi și: JUSTICE LEAKS, episodul 3 | Magistraţii şi politicienii lor preferaţi - 'Dai în mine, dai în fabrici şi uzine'

Astăzi, de la ora 13.00, la Comisia juridică de la Camera Deputaților e primul episod din această saga tristă, audierea lui Bogdan Licu (care evident va fi numit fără emoții la CCR) și a lui Cristi Danileț (care fiind șomer temporar își caută de lucru la singurul partid politic care încă îl mai ia în serios). Dacă nu este calitate și profunzime, măcar circ să fie”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Context

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor audiază, miercuri, candidaţii propuşi pentru postul de judecător la Curtea Constituţională care va fi eliberat de actualul preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat se încheie în această vară. PSD l-a propus pentru acest post pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, în timp ce USR merge cu propunerea Cristi Danileț. În această vară expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Mona Pivniceru a fost propusă de Senat, în timp ce Daniel Morar a fost propunerea preşedintelui României. Pentru postul eliberat de Mona Pivniceru, PNL a anunţat că o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR pe avocatul Péter Eckstein-Kovács.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.