Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocații se revoltă împotriva procurorului general: 'A adus atingere prestigiului justiției'

avocati

Avocații atrag atenția că procurorul general al României, Gabriela Scutea, a adus atingere prestigiului justiției.

  • Context: Reacția avocaților vine după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei nr. 358/2022, prin care a fost declarat neconsituțional articolul din Codul penal care prevederea întreruperea prescripției răspunderii penale. Din cauza faptului că legiuitorul nu a intervenit asupra legii după precedenta decizie a CCR (297/2018), prin care s-a declarat necontituțională doar o parte din art. 155 alin. (1) Cod penal, judecătorii constituționali arată, în motivarea publicată, că din 2018 și până la recenta reglementare a chestiunii prin OUG, nu au existat temei pentru întreruperea prescripției penale. De asemenea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, și-a asumat ulterior un document „redactat colectiv” în care, potrivit autorilor, decizia CCR ar fi lipsită de efecte (mai multe AICI).

„Urmare publicării Deciziilor Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022 și a efectelor pe care acestea le produc cu privire la drepturile și libertățile omului, Congresul avocaților din 17-18.06.2022 solicită Ministerului Public și Procurorului General al României să nu mai impună sau să recomande reprezentanților parchetelor, „în temeiul principiului controlului ierarhic superior, într-o structură care nu poate fi decât piramidală” să interpreteze și să aplice efectele Deciziilor Curții Constituționale antereferite, într-un mod apreciat inclusiv de către Asociația Magistraților din România ca fiind nelegal, cu încălcarea Constituției României și a politicii penale înfăptuite de statul român, solicitând reprezentanților parchetelor să nu aplice efectele declarării neconstituționalității articolului 155 alin. (1) din Codul Penal chiar și în cazul constatării împlinirii prescripției răspunderii penale în cauze privind infracțiuni de corupție care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, cu efectul continuării judecății, aspecte care încalcă grav legea națională, Constituția României dar și principiile fundamentale ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Urmare acestui demers, devenit public, al Procurorului General al României, Congresul avocaților a constatat că s-a adus atingere prestigiului justiției.

Totodată, Congresul avocaților solicită avocaților membri ai Barourilor din România să își exercite profesia în limitele legii și cu respectarea principiilor profesionale în sensul promovării și apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale omului”, se arată în rezoluția adoptată de Congresul Avocaților din 18 iunie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.