Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu prezintă cifrele rușinii: 'România este pe ultimul loc în UE în privința respectării drepturilor omului'

Toni Neacsu

Avocatul Toni Neacșu a prezentat statisticile Curții Europene privind Drepturile Omului, iar situația României este una alarmantă. Țara noastră se află pe ultimul loc din rândurile statelor care fac parte din UE și locul 43 din 47 din Europa. Avocatul arată cu degetul spre legislația haotică, acțiunile abuzive ale autorităților sau pe sistemul judiciar.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

„Stat român, să-ți fie rușine! Și în 2020 România ocupă locuri rușinoase în statisticile Curții Europene a Drepturilor Omului. De ani buni de zile ne-am înfipit în primele locuri ale unor clasamente jenante privind încălcarea sistematică a drepturilor fundamentale, atât printr-o legislație haotică, prin acțiuni abuzive ale autorităților cât și prin incapacitatea organică a justiției de a sancționa și repara violările drepturilor fundamentale.

În 2020 România a avut 7550 de cauze înregistrate la CEDO, ceea ce reprezintă 12,2% din numărul total de cauze al curții.

Ocupăm rușinosul loc 4 (din 47 de țări supuse jurisdicție CEDO), după Rusia, Turcia și Ucraina, state cu democrație discutabilă, fiind și prima țară membră UE în această ierarhie.

Din 1994, de când România recunoscut jurisdicția CEDO (care funcționează tocmai din 1959), cetățenii români s-au plâns de încălcarea drepturilor lor fundamentale în 81.999 de cereri în total. Suntem a 4-a țară și în clasamentul numărului total al cererilor adresate la CEDO pe întreaga perioada de funcționare a acesteia.

În 2020 au fost soluționate prin decizii definitive 348 de cereri vizând România, adică cele mai multe după cele contra Rusiei (570) și cu mult peste următoarele clasate: Ucraina (214), Turcia (123), Azerbaijan (74), Franța (60) ori Moldova (58).

În sfârșit, România a primit 82 de hotărâri de condamnare (din 871 în total), de asemenea pe a 4-a poziție, după Rusia (185), Turcia (87) și Ucraina (86).

Încălcările drepturilor omului privesc în primul rînd dreptul de proprietate (13), dreptul la un proces echitabil (11), dreptul la viață privată (10) și tratamentul inuman sau degradant (9).

Reamintesc că sutele de cereri privind condițiile de detenție din penitenciarele românești sunt încă suspendate la CEDO, iar abrogarea recursului compensatoriu fără a pune nimic în loc poate duce în 2021 și anii următori la un val de condamnări fără precedent.

Dacă întoarcem toate aceste clasamente, rezultă concluzia jenantă, pentru noi toți dar pentru autoritățile politice și juridice în primul rând - adică exact pentru statul român, mincinos definit în Constituție ca fiind stat de drept, democratic și în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt garantate (art. 1 alin. 3) - că la calitatea respectării drepturilor omului suntem al 43-a stat din 47 din Europa și ultimul din rândul țărilor membre UE”, a spus avocatul Toni Neacșu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.