Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Ucrainei acuză: 'Unii comandanți ruși au încurajat violențele sexuale'

război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați

Există dovezi că, în mai multe cazuri, comandanții ruși au fost conștienți de violențele sexuale comise de personalul militar din Ucraina "și, în unele cazuri, le-au încurajat sau chiar ordonat", potrivit unui avocat internațional specializat în drept penal care asistă Kievul în investigațiile privind crimele de război, informează Reuters.

Avocatul britanic Wayne Jordash a declarat pentru Reuters că în unele zone din jurul capitalei Kiev, în nord, unde anchetele sunt cele mai avansate, unele dintre violențele sexuale au implicat un nivel de organizare din partea forțelor armate ruse care "vorbește despre o planificare la un nivel mai sistematic". Cu toate acestea, el nu a identificat persoane specifice aflate sub control, notează agenția.

Constatările inedite ale anchetatorilor cu privire la presupusul rol al comandanților și la natura sistematică a atacurilor în unele locații fac parte din tiparele de presupuse violențe sexuale care apar pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina intră în cea de-a noua lună.

Jordash, care face parte dintr-o echipă susținută de Occident care oferă expertiză juridică Ucrainei, a declarat că este prea devreme pentru a concluziona cât de răspândită este această practică, deoarece investigațiile în zonele recent recucerite din nord-est și sud se află într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, tiparul sugerează că violența sexuală "poate chiar mai frecventă" în teritoriile care au fost ocupate pentru perioade mai lungi, a adăugat el, fără a furniza dovezi.

Reuters a intervievat peste douăzeci de persoane care au lucrat cu presupusele victime - inclusiv forțe de ordine, medici și avocați -, precum și o presupusă victimă a violului și membri ai familiei alteia.

Aceștia au împărtășit relatări despre presupuse violențe sexuale comise de forțele armate rusești care au avut loc în diferite părți ale Ucrainei: multe dintre ele au inclus acuzații privind membri ai familiei care au fost forțați să privească sau participarea mai multor soldați sau acte desfășurate sub amenințarea armelor.

Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările. Unele dintre circumstanțe - inclusiv persoane din familie care au asistat la presupusele violuri - figurează în presupusele atacuri ale rușilor documentate de un organism de anchetă mandatat de ONU într-un raport publicat luna trecută, în care se spune că victimele aveau vârste cuprinse între patru și peste 80 de ani.

În regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, un soldat din regimentul 80 de tancuri al Rusiei a abuzat sexual în mod repetat, în martie, o fată și a amenințat că va ucide membrii familiei, potrivit unei hotărâri a tribunalului districtual din Cernihiv. Instanța l-a găsit luna aceasta pe Ruslan Kuliyev, în vârstă de 31 de ani, și pe un alt soldat rus căruia Kuliyev îi era superior, vinovați de crime de război în contumacie pentru agresiune asupra localnicilor, se arată în hotărâre. Kuliyev, despre care instanța a spus că era locotenent superior, și celălalt soldat nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Violul poate constitui o crimă de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva, care stabilesc standardele juridice internaționale pentru desfășurarea conflictelor armate. Violențele sexuale generalizate sau sistematice ar putea constitui crime împotriva umanității, care sunt în general considerate mai grave, au declarat specialiștii în drept.

Moscova, care a declarat că desfășoară o "operațiune militară specială" în Ucraina, a negat că a comis crime de război sau că a vizat civili.

Ca răspuns la întrebările Reuters privind presupusele violențe sexuale comise de armata rusă în Ucraina, inclusiv dacă comandanții erau conștienți și dacă acestea au fost sistematice, serviciul de presă al Kremlinului a declarat că neagă "astfel de acuzații".

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că războiul Moscovei împotriva Ucrainei "are ca scop exterminarea poporului ucrainean" și că violența sexuală se numără printre crimele rusești "menite să răspândească o stare de teroare, să provoace suferință și teamă în rândul populației civile din Ucraina".

"Există indicii că violența sexuală este folosită ca armă de război", a declarat pentru Reuters Pramila Patten, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru violența sexuală în conflicte, citând relatări despre circumstanțe precum violul în fața membrilor familiei, violul în grup și nudismul forțat.

Kievul a declarat că examinează zeci de mii de rapoarte în cadrul investigațiilor sale privind presupusele crime de război comise de militarii ruși; violența sexuală reprezintă doar o mică parte dintre acestea. Ancheta Ucrainei se află în centrul mai multor eforturi de investigare a unor potențiale crime de război legate de conflict, inclusiv de către Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga.

Dovezile că violențele sexuale au fost planificate ar putea indica faptul că acestea au făcut parte dintr-un atac sistematic sau că un anumit nivel de comandă era conștient, a declarat Kim Thuy Seelinger, consilier al CPI pe tema violenței sexuale în conflicte și profesor asociat de cercetare la Universitatea Washington din St. Louis.

O femeie din satul Berestianka, în apropiere de Kiev, a declarat pentru Reuters că, la scurt timp după sosirea trupelor rusești în martie, un soldat i-a ordonat să atârne o cârpă albă în fața casei sale. Acesta s-a întors în acea noapte împreună cu alți doi ruși, potrivit femeii, care a cerut să fie identificată doar cu prenumele Viktoriia.

Ea a spus că unul dintre ei, despre care a crezut că este un comandant pentru că părea mult mai în vârstă și pentru că așa se refereau ceilalți la el, i-a spus că ceilalți doi soldați erau beți și voiau să se distreze.

Potrivit Viktoriiei, o femeie de 42 de ani cu o constituție subțire, cei doi soldați au condus-o până la o casă vecină, unde unul dintre ei a împușcat mortal un bărbat atunci când acesta a încercat să îi împiedice să îi ia soția. Cei doi soldați le-au dus apoi pe ambele femei într-o casă din apropiere, unde Viktoriia a declarat că a fost violată de unul dintre ei. Cealaltă femeie a fost, de asemenea, violată, potrivit surorii acesteia și Viktoriiei. Reuters nu a reușit să ia legătura cu cea de-a doua femeie, a cărei familie a declarat că a părăsit Ucraina.

Când Reuters a vizitat satul în iulie, în locul unde sora și mama ei au spus că bărbatul a fost împușcat erau vizibile stropi de sânge. Viktoriia a spus că a plâns incontrolabil după experiența sa și că rămâne ușor de speriat de zgomote puternice.

Când a fost întrebat despre acuzațiile de viol ale femeilor, care au fost raportate de alte mijloace de informare, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că există o anchetă privind violența sexuală comisă de militari ruși împotriva a două femei din Berestianka, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Ginecologul polonez Agnieszka Kurczuk a declarat că una dintre refugiatele ucrainene pe care le-a tratat - o femeie din est care a afirmat că a fost violată în timp ce fiica ei de nouă ani se afla în apropiere - a spus că acest lucru s-a întâmplat după ce soldații ruși le-au spus femeilor din sat să atârne cearșafuri albe sau prosoape. Reuters nu a putut stabili dacă a existat o legătură directă între presupusele atacuri și marcarea locuințelor.

Acuzațiile de viol și violență sexuală au apărut la scurt timp după invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina și au venit din întreaga țară, potrivit relatărilor adunate de Reuters și de organismul de anchetă al ONU.

Ginecologul polonez Rafal Kuzlik și soția sa, Iwona Kuzlik, psiholog traumatolog, au declarat pentru Reuters că au tratat în această primăvară șapte femei care au fugit din Ucraina, în principal din nord și nord-est, și care au descris că au fost violate de soldații ruși.

Avocata ucraineană Larysa Denysenko a declarat că reprezintă nouă presupuse victime de viol și toate, cu excepția a două, susțin că au fost implicați mai mulți soldați ruși, iar unele cliente au descris, de asemenea, că au fost bătute sau violate în fața unui membru al familiei.

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că a deschis zeci de dosare penale privind violențe sexuale comise de membri ai forțelor armate ruse împotriva femeilor, copiilor și bărbaților.

Autoritățile ucrainene și alți specialiști spun că numărul victimelor este probabil mult mai mare, deoarece unele părți ale țării rămân ocupate, iar victimele sunt adesea reticente în a se prezenta, inclusiv din cauza fricii de represalii și a neîncrederii în autorități.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a declarat într-un raport din septembrie că majoritatea zecilor de presupuse cazuri de violență sexuală pe care le-a documentat au fost comise de membri ai forțelor armate rusești, iar două au fost comise de membri ai forțelor armate ucrainene sau ai forțelor de ordine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.