Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjan îşi retrage sportivii de la Europenele din Armenia, după ce steagul său a fost incendiat

Radu Pop
Caspian News
azerbaijan azerbaidjan steag

Azerbaidjan a decis sâmbătă să-şi retragă sportivii de la Campionatele europene de haltere care au loc la Erevan, capitala Armeniei, în urma unui incident în care steagul său a fost ars, scrie AFP, conform Agerpres.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz sunt implicate într-un conflict de zeci de ani pentru regiunea Nagorno Karabah, disputat între separatiştii armeni şi Azerbaidjan. Cele două ţări s-au confruntat militar de două ori - în anii 1990 şi cel mai recent în 2020 - în această regiune muntoasă.

Imaginile de la ceremonia de deschidere a competiţiei, de la Erevan, au surprins un bărbat care a alergat spre scenă, a smuls steagul Azerbaidjanului de pe un suport şi i-a dat foc.

Ministerul Tineretului şi Sportului din Azerbaidjan a anunţat, într-o declaraţie comună cu Comitetul Naţional Olimpic, că a luat decizia de a-şi repatria sportivii în urma a ceea ce a numit un "act barbar" din timpul ceremoniei.

"În condiţiile în care o astfel de atmosferă de ură predomină în Armenia, unde securitatea nu este asigurată, participarea normală a sportivilor azeri la competiţie este imposibilă din cauza presiunii psihologice", se arată în comunicat. "Politizarea sportului este absolut inacceptabilă", adaugă comunicatul, care solicită Federaţiei Europene de Haltere să impună sancţiuni Armeniei.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a "condamnat ferm" incidentul şi a cerut Armeniei "să aducă imediat în faţa justiţiei" persoana responsabilă.

Presa locală a raportat ca poliţia armeană l-a reţinut pentru scurt timp pe cel responsabil, designerul de modă Aram Nikolian, şi că, potrivit avocatului său, acesta a fost eliberat fără a fi acuzat.

 

Într-o declaraţie, Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Culturii şi Sportului din Armenia a negat orice risc pentru sportivii care participă la competiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.