Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baciu (CNAS): Autorităţile trebuie să le ofere românilor asiguraţi acces egal la servicii medicale

Inquam Photos / Octav Ganea
CNAS

Autorităţile trebuie să le ofere românilor asiguraţi acces egal la servicii medicale, indiferent de zona unde se află, a declarat, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.

"Obligaţia noastră este, în primul rând, să ne asigurăm că există un acces egal, nediscriminatoriu la servicii medicale, la tot ceea ce permite medicina şi ştiinţa pentru toţi asiguraţii", a subliniat Baciu, la o conferinţă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, potrivit Agerpres.

El a menţionat că sunt pacienţi cu diabet nediagnosticaţi, din cauza accesului deficitar la informaţii şi diagnostic.

Potrivit acestuia, de Programul naţional de diabet beneficiază 1.120.000 de pacienţi. "Este programul cu cel mai mare număr de pacienţi pe care îl oferă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ca fonduri alocate din întreg bugetul este al doilea ca mărime, după cel de oncologie", a precizat preşedintele CNAS.

Baciu a aminitit că, în 2022, accesul la materiale şi echipamente necesare tratării pacienţilor cu diabet a fost descentralizat.

Consilierul prezidenţial Diana Păun a atras atenţia că persoanele cu diabet necesită îngrijire şi suport continuu pentru a gestiona maladia şi a evita complicaţiile.

Potrivit acesteia, în multe cazuri, accesul la o diagnosticare corectă rămâne "o provocare majoră" şi, ca urmare, rata mortalităţii rămâne ridicată din cauza complicaţiilor diabetului.

Păun a adăugat că prevenţia şi educaţia pentru sănătate rămân subiecte de mare actualitate, iar pacienţii trebuie să fie bine informaţi, în condiţiile în care cunoaşterea riscurilor reprezintă primul pas în prevenirea diabetului.

Conform consilierului de stat la Cancelaria prim-ministrului Carmen Orban, creşterea accesului pacienţilor la tratamente prin introducerea de noi molecule în listele de medicamente compensate şi gratuite şi dezvoltarea Programului naţional de diabet trebuie să rămână "priorităţi constante".

"Se impune şi îmbunătăţirea modului în care funcţionează subprogramul de diabet de tip 2, prin care este asigurat accesul copiilor la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei şi la sistemele de pompe de insulină cu senzor pentru monitorizarea acesteia, precum şi materialele consumabile aferente acestor device-uri. (...) Instituţiile de resort împreună cu organizaţiile neguvernamentale şi profesioniştii din sistem trebuie (...) să desfăşoare campanii continue şi susţinute pentru creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la această afecţiune", a transmis Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.