Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Badea, ASF: Piața asigurărilor a crescut cu 7,8%

Auto Rulate
masini rulate second hand

Datele ASF indică o creștere robustă a pieței, atât în ansamblu (cu 7,8%) cât și pentru o serie de segmente importante, printre care asigurările de viață, cele de sănătate sau asigurările de locuințe, a declarat Leonardo Badea, președintele ASF, conform Mediafax.

„Asigurările de viață își mențin ritmul de creștere (+4,6%), ceea ce contribuie la păstrarea unui echilibru sănătos al pieței și la confirmarea dezvoltării graduale a unei culturi de risc și de economisire sau investire a românilor, fără a pierde din vedere nici corelația acestora cu evoluția creditării. De asemenea observăm creșterea segmentului asigurărilor de sănătate (+24%), cu mult peste ritmul mediu al pieței, ceea ce confirmă perspectivele foarte bune pe care acest sector le are precum și eforturile din ultimii ani ale tuturor participanților la această piață. Și asigurările de locuințe (atât facultative cât și obligatorii) au crescut semnificativ (+7% pentru asigurarile facultative de locuințe, +4% pentru cele obligatorii și +6% pe întregul segment). Așadar informațiile de care dispunem conturează un an bun din perspectiva primelor brute subscrise pe piața de asigurări din România, iar indicatorii privind solvabilitatea și lichiditatea societăților de asigurare se mențin favorabili, în linii mari la niveluri comparabile cu cele din anul 2018”, a spus Badea.

Piața indică, în aceste condiții, o ușoară tendință de reducere a dependenței față de asigurările auto, prin creșterea consistentă a segmentelor de viață, sănătate, locuințe, spune Badea. „De exemplu asigurările pentru riscuri de incendiu și calamități naturale au avut de asemenea o creștere robustă anul acesta (+8,4% pentru clasa A8 de asigurare), în condițiile în care ca volum sunt pe locul trei în structura pieței de asigurări generale (dupa asigurările RCA și CASCO). Sperăm ca aceste tendințe să se mențină și chiar să se amplifice în timp pentru că ele contribuie la sporirea stabilității și eficienței pieței prin diversificare. Este adevărat însă că, deocamdată, și pentru încă cel puțin o bună perioadă de timp, asigurările auto rămân dominante pe piața românească (57% din total). În 2019 am observat o creștere semnificativ mai consistentă a clasei A3 (asigurările CASCO, respectiv +11%) prin comparație cu clasa A10 (în principal RCA, respectiv +5%)”.

Din numărul de contracte nou încheiate, cele mai multe sunt pentru CASCO și RCA, pentru că aceste asigurări au adesea maturități mai scurte chiar de un an. În asigurările de viață contractele se derulează și pe 20-30 de ani, de aceea numărul de contracte noi poate fi uneori mai redus pe parcursul unei anumite perioade de referință deși segmentul pe ansamblu consemnează o creștere a primelor subscrise și rezervelor constituite de societăți.

Creșterea pieței RCA este într-o mai mică măsură bazată pe creșterea prețurilor pentru că, cel puțin până la jumătatea anului, ritmul cu care a evoluat prima medie (+2,15%) este mai redus comparativ cu cel al primelor brute subscrise (+3,64%), raportat la perioada similară a anului anterior, spune Badea.

Badea spune că pe piață există și amenințări potențiale, printre care concentrarea pieței atât din perspectiva societăților de asigurare (pe piața RCA există un grad mare de concentrare, primele doua societăți cumulând circa două treimi din primele brute subscrise) cât și a concentrării pe clase de asigurare (dependența de asigurările auto), precum și pierderile pe care segmentul RCA (și mai nou și CASCO) le aduc în activitatea societăților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.