Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală a Rusiei a majorat pe neașteptate dobânda cheie cu un punct procentual, până la 6,5 punte procentuale

imf.org
Președintele Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina

Banca Centrală a Rusiei a majorat pe neașteptate dobânda cheie cu un punct procentual, până la 6,5 punte procentuale, reiese din comunicatul postat pe site-ul autorității de reglementare, informează agenția Rambler.

Instituția a explicat decizia luată prin faptul că, în al doilea trimestru al anului, economia rusă a atins nivelul de dinainte de pandemie.

”Contribuția la inflație a factorilor stabili a crescut pe fondul unei extinderi mult mai rapide a cererii comparativ cu posibilitățile de sporire a ofertei”, se arată în comunicatul Băncii Centrale.

Instituția se teme că astfel de condiții vor conduce la o abatere de mai lungă durată, comparativ cu prognozele anterioare, a ratei inflației de la obiectivul de patru procente pe an.

A fost a patra majorare la rând după mai bine de doi ani de reducere consecutivă. Din iulie 2020 până în martie anul curent, dobânda cheie s-a aflat la un nivel record de scăzut, de 4,25%.

Majorarea dobânzii cheie a fost prognozată de majoritatea finanțiștilor. Astfel, specialiștii consultați de RBK și Bloomberg anticipau o majorare în diapazonul 0,75-1 puncte procentuale, indicând o inflație în creștere și așteptările inflaționiste supraestimate ale populației.

În opinia lui Oleg Șibanov, profesor de finanțe la Școala de Economie a Rusiei, chiar și o majorare a dobânzii cheie până la șapte procente nu ar fi devenit o măsură prea dură. Economiștii au evocat, de asemenea, noua înțelegere din cadrul OPEC+ privind creșterea cotelor la producția de petrol. În opinia experților, ea poate stimula activitatea investițională din sectorul petrolier, care, la rândul ei, va pune în mișcare cererea.

La rândul ei, Banca Eurasiatică de Dezvoltare a prezis că dobânda cheie va fi menținută în limitele unui coridor cuprinzând între 6,25 și 6,5 procente pe an până la sfârșitul lui 2021. În acest caz, rata inflației ar fi ajuns, la finalului lui 2021, la circa șase procente, încetinind în ultimele luni.

La sfârșitul lunii iunie, șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a anunțat o creștere cu 0,25-1 puncte procentuale, la una dintre viitoarele ședințe de politică monetară, în funcție de circumstanțe.

La ședința anterioară, din 11 iunie, rata dobânzii a fost majorată cu 0,5 puncte procentuale, până la 5,5 procente pe an. În același timp, autoritatea de reglementare a subliniat că politica ei monetară și de creditare rămâne în continuare destul de blândă, facilitând ca rata inflației să revină la nivelul țintă de patru procente pe an spre a doua jumătate a anului 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.