Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Națională a Ucrainei a dat drumul la tiparniță: Suma uriașă tipărită de la începutul războiului

agora.md
grivna

Din 24 februarie, Banca Națională a Ucrainei a tipărit grivne în valoare de aproape 11 miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul bugetului de stat și pentru a finanța programele militare și sociale.

Din 24 februarie, Banca Națională a Ucrainei a tipărit grivne (UAH) în valoare de aproape 11 miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul bugetului de stat și pentru a finanța programele militare și sociale.

De la începutul ostilităților din țară în februarie, Banca Națională a Ucrainei (BNU) a emis 400 de miliarde de grivne (aproximativ 10,83 miliarde de dolari), a anunțat luni deputatul Radei Supreme, Yaroslav Zheleznyak.

"BNU a efectuat ultima emisiune anul acesta pentru 15 miliarde de grivne (406 milioane de dolari - aprox.). Suma totală, după cum a spus el, a ajuns la 400 de miliarde de grivne", a scris pe canalul său Telegram, despre probleme financiare, Zheleznyak, care este primul adjunct al șefei comitetului Radei Supreme. Bugetul Ucrainei nu prevede alte volume de emisiuni în acest an.

Pe 12 decembrie, autoritatea de reglementare a emis, de asemenea, mai mult de 15 miliarde UAH.

Guvernul Ucrainei are nevoie de injecții de numerar pentru a acoperi deficitul bugetului de stat și pentru a finanța programele militare și sociale, precum și pentru a deservi datoria publică. Din cauza ratelor scăzute, Ministerul Finanțelor nu poate strânge fonduri în volumul necesar prin plasarea de obligațiuni de stat. Banca trebuie să cumpere titluri de valoare, crescând emisiunea grivnei și provocând o accelerare a inflației. Ca urmare, cursul de schimb al monedei naționale a scăzut de la 28,5 la 39 grivne per dolar.

Anterior, Banca Națională a raportat că nu intenționează să emită grivne anul viitor pentru a menține posibilitatea de cooperare cu Fondul Monetar Internațional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.