Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Transilvania: Economia internă va resimți impactul șocului pandemiei îndeosebi în perioada martie-mai

www.zf.ro
banca transilvania

Economia internă va resimți impactul șocului pandemiei îndeosebi în perioada martie-mai, dar România poate să evite un scenariu similar celui din 2009 dacă autoritățile responsabile cu implementarea politicii economice vor lansa rapid măsuri, arată o notă de cercetare a Băncii Transilvania, anunță MEDIAFAX.

Măsurile de susținere privesc investițiile în agricultură, industria alimentară și construcția și modernizarea infrastructurii critice, precizează analiștii băncii, după ce Institutul Național de Statistică (INS) a publicat marți estimările provizorii cu privire la dinamica PIB-ului și componentelor în trimestrul IV și anul 2019. Spre deosebire de estimările provizorii comunicate pe 10 martie, INS a revizuit în sus evoluția consumului privat, investițiilor productive și exportului net și în jos dinamica consumului public și variației stocurilor.

Citește și: De pe patul de spital, direct în politică! Un român vindecat de COVID-19 se implică în campania electorală

Astfel, economia internă a accelerat în ultimul trimestru din 2019: ritm trimestrial de 1,5%, dinamică an/an de 4,3%. Comparativ cu estimările anterioare INS a majorat dinamica consumului gospodăriilor populației (de la 7,2% an/an la 7,3% an/an) și investițiilor productive (de la 15,2% an/an la 15,7% an/an).

De asemenea, contribuția cererii externe nete la dinamica anuală a PIB din T4 a fost ameliorată, pe fondul revizuirii semnificative în sus a ritmului exporturilor (de la 3,1% an/an la 6,4% an/an). Dinamica anuală a importurilor a fost revizuită în sus de la 6,2% la 7,3%.

Astfel, în 2019 economia României a consemnat un avans de 4,1%, în decelerare de la 4,4% în 2018 și, totodată, cea mai slabă evoluție din 2015.

Cererea internă a contribuit cu 5,7 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB din 2019 (revizuire în jos de la 5,8 puncte procentuale), evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice.

Se evidențiază majorarea investițiilor productive cu 18,2% an/an (cel mai bun ritm din 2007) (revizuire în sus de la 17,8% an/an), pe fondul ameliorării percepției de risc, nivelului redus al costurilor reale de finanțare și oportunităților de dezvoltare pe termen mediu din economia României.

Citește și: Atac devastator la președinte și la premier: Pentru cine lucrează regimul Orban-Iohannis?

De asemenea, consumul gospodăriilor populației (principala componentă a PIB) a consemnat un avans de 6% an/an în 2019 (revizuire în sus de la 5,9% an/an), evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă și din piața creditului.

Pe de altă parte, contribuția consumului guvernamental la dinamica anuală a PIB din 2019 a fost revizuită în jos, de la 1,2 puncte procentuale la 1 punct procentual.

Variația stocurilor a avut o contribuție de -2,9 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019 (estimările anterioare indicau -2,8 puncte procentuale).

Cererea externă netă a contribuit cu -1,6 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din 2019 (revizuire în sus de la -1,7 puncte procentuale): exporturile au crescut cu 4,6% an/an (majorare de la 3,5% an/an), în timp ce importurile s-au majorat cu 8% an/an (estimările anterioare indicau un avans de 7.2% an/an).

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidențiază majorarea sectorului de construcții cu 17,3% an/an în 2019, evoluție susținută de majorarea veniturilor populației, nivelului redus al costurilor reale de finanțare și ameliorarea investițiilor publice.

De asemenea, ramura IT&C a consemnat un avans de 8,1% an/an în 2019, dinamică susținută de intensificarea digitalizării în economia mondială și economia europeană.

Citește și: Curs BNR, 7 aprilie 2020. Creștere de ultim moment a euro! A trecut pragul de 4,83 de lei

Totodată, ramura ciclică comerț cu ridicata și cu amănuntul/repararea autovehiculelor și motocicletelor/transport și depozitare/hoteluri și restaurante a crescut cu 5,1% an/an în 2019, evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă și din piața creditului.

Nu în ultimul rând, componenta tranzacții imobiliare a consemnat un avans de 5,7% an/an.

Pe de altă parte, sectorul primar a scăzut cu 3,2% an/an, pe fondul climatului meteorologic nefavorabil.

De asemenea, industria s-a diminuat cu 1,5% an/an, în contextul provocărilor cu care s-a confruntat industria europeană (inclusiv tensiunile comerciale internaționale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.