Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Transilvania: Probabilitatea unei ajustări pe piețele financiare internaționale este în creștere (analiză)

www.zf.ro
banca transilvania

Probabilitatea unor noi ajustări pe piețele financiare internaționale după terminarea sezonului de raportări ale rezultatelor companiilor pe trimestrul II este în creștere, arată o analiză semnată de Andrei Radulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, potrivit mediafax.ro.

Cu toate acestea, pe termen mediu se mențin perspective favorabile pentru climatul din piețele financiare internaționale, scenariu susținut de următoarele aspecte:

Citește și: E lege! Administrațiile locale pot monta echipamentele de supraveghere video fără costuri suplimentare pentru deținătorii stâlpilor

1. persistența costurilor reale de finanțare la minime istorice în perioada post-pandemie;

2. transformările din economia mondială, inclusiv accelerarea implementării Revoluției Digitale (cu impact pozitiv pentru dinamica PIB potențial);

3. premisele de redinamizare a procesului de globalizare;

4. nivelul redus al raportului capitalizare bursieră mondială / active ale băncilor centrale (cumulat SUA, China și Zona Euro).

În sfera pieței monetare analistul se așteaptă la consolidarea ratelor de dobândă la minime istorice în trimestrele următoare, atât în SUA, cât și în Zona Euro și România, date fiind semnalele recente ale băncilor centrale.

Citește și: Oficial al BCE, AVERTISMENT sumbru: băncile din Europa vor avea probleme

„Pe piața titlurilor de stat am putea asista însă la debutul unei tendințe de creștere a ratelor nominale în SUA și Zona Euro, pe fondul redinamizării PIB-ului nominal (în contextul intrării în ciclul post-pandemie)”, spune Rădulescu.

În sfera pieței de acțiuni perspectivele se mențin favorabile pe termen mediu, mai ales pentru România, unde nivelul PER este inferior raportat la țările din regiune și piețele dezvoltate.

Pe piața valutară există spațiu de apreciere pe termen scurt pentru dolarul american, dar pe termen mediu va continua tendința decenală de depreciere. „Atragem atenția cu privire la perspectiva modificării arhitecturii monetar-financiare internaționale în perioada post-pandemie, forma și fondul fiind dependente de negocierile dintre marile blocuri economice ale lumii.”, adaugă analistul.

Climatul din piețele financiare internaționale s-a ameliorat în ultimele luni, după ajustările severe înregistrate între a doua jumătate a lunii februarie și a treia săptămână din martie, determinate de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică.

De la minimele locale înregistrate în martie până pe 28 iulie indicii bursieri au consemnat creșteri cu ritmuri ridicate (Dow Jones cu 41.9%, EuroStoxx 600 cu 31.5%, MSCI Asia Pacific cu 37.9% și BET cu 22.4%), evoluții determinate de încorporarea de informații cu privire la criza sanitară și de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice (inclusiv programe monetare neconvenționale de peste 6 trilioane USD și programe fiscal-bugetare de peste 10 trilioane USD).

Se confirmă faptul că unda de panică din februarie și martie a reprezentat un caz clasic de suprareacție, în contextul informațiilor în contradictoriu cu privire la aspectele fundamentale ale crizei sanitare (inclusiv rata efectivă de mortalitate, estimată la valori inferioare pragului de 0,5%, cel mai recent studiu din India indicând un nivel de doar 0,1%).

”Din perspectiva termenului scurt ne așteptăm ca dimensiunea financiară a economiei să fie influențată de următorii factori: știrile din sfera evoluției pandemiei, măsurilor de contracarare și soluțiilor medicale; mix-ul de politici economice din SUA, China și Uniunea Europeană/Zona Euro; dinamica indicatorilor macroeconomici avansați, coincidenți și întârziați; raportările financiare trimestriale; campania electorală și rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA (prima economie a lumii); climatul geo-politic mondial, inclusiv relațiile SUA-China, SUA-Rusia, UE-Rusia, UE-China.

Atragem atenția cu privire la nivelul ridicat de incertitudine, aspect semnalat și de creșterea recentă a cotațiilor la aur spre maxime istorice”, mai spune Andrei Rădulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.