Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bani pentru cercetătorii români din diaspora! Nicolae Ciucă: 'Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro'

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare destinate sprijinirii sistemului naţional de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora ştiinţifică că se contracte în valoare de 117 milioane de euro, bani care sunt destinaţi cercetătorilor români din diaspora, care vor lucra foarte îndeaproape, în anumite proiecte, cu universităţile, institutele din ţara noastră. ”Faptul că că reuşim astăzi să semnăm aceste contracte care reprezintă aproximativ 70% din suma totală pe care noi am prevăzut-o în PNRR pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora reprezintă dovada faptului că la nivelul Guvernului, dincolo de angajamentele asumate, dincolo de mesaje, de vorbe, iată că reuşim să concretizăm ceea ce ne-am propus pentru a pune în valoare cercetarea românească”, a spus premierul.

”Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro, bani care sunt destinaţi cercetătorilor români din diaspora, care vor lucra foarte îndeaproape, în anumite proiecte, cu universităţile, institutele din ţara  noastră” a declarat premierul Nicolae Ciucă în cadrul ceremoniei.

El a precizat că săptămâna trecută a găzduit un eveniment în care a premiat excelenţa a 150 de tineri români care prin ambiţia lor, prin munca lor, prin pasiunea lor au obţinut rezultate de excepţie la concursurile internaţionale.

”Faptul că că reuşim astăzi să semnăm aceste contracte care reprezintă aproximativ 70% din suma totală pe care noi am prevăzut-o în PNRR pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora reprezintă dovada faptului că la nivelul Guvernului, dincolo de angajamentele asumate, dincolo de mesaje, de vorbe, iată că reuşim să concretizăm ceea ce ne-am propus pentru a pune în valoare cercetarea românească, munca celor care fie de pe băncile şcolii fie de o viaţă, domnilor profesori şi cercetători, v-aţi dedicat unei pasiuni anume, aţi dorit să demonstraţi că în România se poate, că minţile cercetătărilor români nu sunt cu nummic mai prejos decât ale celorlalţi”, a arătat premierul.

Şeful Executivului a mai afirmat că au dorit ca prin aceste contracte să dea speranţa celor care lucrează în acest domeniu că au posibilitatea de a se alinia la tot ceea ce înseamnă progresul în cercetare, în evoluţia tehnologică şi nu am pierdut orice şansă şi orice speranţă.

Premierul a mai spus că a fost la Măgurele şi a văzut cât s-a trudit şi s-au căutat soluţii astfel încât să devină un reper în domeniu, nu numai în regiune, în Europa cât şi în lume. ”Pot să împărtăţesc cu dumneavoastră că unul dintre subiectele pe care le-am discutat  când am fost în Japonia, cu premierul, a fost Laserul de la Măgurele.

”Anul acesta am mărit bugetul pentru cercetare cu 70%. Aveam posibilitatea să alocăm mai mulţi bani dar din discuţiile pe care le-am avut la minister (..) am înţeles că alocarea nu poate fi acoperită şi cheltuită pentru a avea un randament. Ne-am propus şi este un obiectiv ca anul viitor, cercetarea din România să beneficieze de un procent de 1% din PIB”, a mai afirmat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.