Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barometrul Industrial INFIRMĂ cifrele Guvernului și vorbește despre o CATASTROFĂ: Nu e nicio revenire în iulie față de iunie

Industrie

În luna iulie, activitatea a fost la fel de scăzută precum în iunie, conform „Barometrului Industrial” publicat joi, creşterea industriei menţinându-se la foc mic, iar câţiva indicatori importanţi au scăzut și mai mult decât în luna precedentă.

„Aşteptările managerilor pentru următoarele şase luni au rămas pe loc, dar se află sub media istorică din ultimii 3 ani. Practic, datele din iulie nu conţin nici un semnal de revenire. Tiparul indicatorilor sugerează mai degrabă o slăbire internă a activităţii industriale, agravată de sezonalitate. Ne aşteptăm ca, probabil, în august sau mai plauzibil în septembrie să vedem un început de redresare. Deocamdată, este însă aproape sigur că scăderea constantă a creşterii în ultimele trei luni va fi resimţită la nivelul întregii economii”, se apreciază în studiul citat de mediafax.ro.

Citește și: De la câteva mii de euro la 15 euro! Ce nu știai despre Delia

Volumul producţiei a rămas pozitiv, în iulie față de iunie, şi s-a mişcat cu un punct de la 55 în iunie la 56 în iulie, potrivit „Barometrului Industrial”, realizat lunar de IRSOP și Facultatea de Management din cadrul SNSPA. „Avansul minimal nu are susţinerea indicatorilor corelaţi şi pare a fi mai degrabă un mic puseu conjunctural”, se mai menționează în analiza citată. De asemenea, stocurile au scăzut de la 49 la 47, acesta fiind un semn că firmele au mai desfăcut o parte din produsele finite, evită stocări ne-necesare şi produc prea puţin pentru a ridica nivelul stocurilor.

În schimb, numărul de angajaţi a rămas la nivelul negativ de 47 de puncte în iulie, la fel ca în iunie, iar nivelul de angajare a fost cu 3 puncte mai jos de media istorică de 50 de puncte.

Citește și: Tranzacție autorizată! Ce s-a întâmplat cu Gazeta Sporturilor

Comenzile noi au scăzut de la 53 la 52 de puncte, potrivit Barometrului Industrial. „Scăderea oricât de mică a comenzilor proaspete are un efect demoralizant şi explică probabil în mare măsură de ce optimismul firmelor se erodează treptat”, consideră realizatorii studiului citat.

Comparativ cu restul indicatorilor, comenzile pentru export au coborât mai drastic, de la 57 în iunie la 54 în iulie. „În ultimele cinci luni, cererea internă a scăzut constant, în timp ce comenzile pentru export au fluctuat în sus şi în jos fără o direcţie clară. De fapt, comenzile pentru export au devenit mult mai volatile decât cererea internă şi deci mai impredictibile. Una din explicaţii este probabil şi slăbirea activităţii din zona euro, în urma tensiunilor apărute în comerţul global”, se mai arată în Barometrul Industrial.

Citește și: Li s-a tăiat dreptul la pensie- ce vor primi în schimb

În concordanță, importurile de materii prime au scăzut puternic de la 60 la 54, firmele începând să reducă cheltuielile pe fondul lipsei de comenzi şi a creşterii preţurilor la energie şi materii prime.

În plus, costurile de producţie au scăzut în iulie la 66 faţă de 70 în iunie, pe fondul slăbirii activităţii curente şi a reticenţelor faţă de investiţii.

Citește și: Va fi implementat transportul cu autobuze electrice! Unde se va întâmpla asta

„Totuşi, nivelul costurilor se află deasupra mediei istorice de 63 de puncte. Indicatorul costurilor trebuie urmărit cu atenţie în lunile viitoare. Preţurile plătite de firme reprezintă un indiciu important pentru anticiparea preţurilor finale la nivelul consumatorilor. Dacă firmele plătesc mai puţin, preţurile finale ar trebui să scadă cu efecte pozitive asupra inflaţiei”, se explică în studiul citat.

De altfel, în iulie, preţurile încasate de firme pentru produsele proprii au regresat puternic de la 60 la 57, în contextul cererii scăzute şi a incertitudinilor viitoare, firmele având o capacitate scăzută de a menţine vânzările la preţuri avantajoase.

Citește și: Importăm ce e bun, mâncăm ce e prost! Care este produsul românesc care nu ajunge în magazinele noastre

Indexul de optimism al managerilor a rămas la 59 de puncte ca în iunie, cu 2 puncte sub media istorică, scorul reflectând prelungirea trendului descendent. „Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare. Subindicatorii arată însă semnale demne de subliniat. Comparativ cu luna iunie, în iulie firmele arată aşteptări mai reduse despre cum vor arăta volumul producţiei, stocurile, comenzile pentru export şi costurile de producţie peste 6 luni. Aşteptările privind cererea internă au rămas neschimbate. În schimb, au crescut aşteptările legate de preţurile pe care managerii speră să le obţină din vânzarea produselor propria”, se precizează în Barometrul Industrial.

Citește și: De la câteva mii de euro la 15 euro! Ce nu știai despre Delia

Astfel, în prezent, marea întrebare pe care şi-o pun firmele este dacă actuala creştere slabă este o problemă temporară, determinată de sezonalitate, sau un semnal că apele se tulbură mai tare în partea a doua a anului curent. „Deşi managerii par a fi destul de neliniştiţi, creşterile salariale şi şomajul scăzut ar putea impulsiona cererea internă. Dar un răspuns mai clar la nesiguranţa firmelor va veni în următoarele luni, când efectele sezoniere se vor risipi”, se estimează în studiul citat.

Citește și: Tranzacție autorizată! Ce s-a întâmplat cu Gazeta Sporturilor

Barometrul lunar cu situaţia la zi din industrie este realizat începând din 2014, de IRSOP şi SNSPA, apărând la circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, acesta reprezentă situația la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50. Pentru situația din luna iulie 2018, datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 august 2018.

Citește și: Li s-a tăiat dreptul la pensie- ce vor primi în schimb .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.