Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baronul Bunea Stancu a fost reținut de DNA / UPDATE

stancu
În același dosar a fost reținut deja și vicepresedintele CJ Braila, Florin Mija şi directorul biroului de Achiziţii Publice, Nicolae Moisiu. Șeful PSD Brăila urmează să fie prezentat în fața judecătorului pentru emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile. Peste câteva zile acesta urmează să primească verdictul final al ÎCCJ în disputa sa cu ANI și sunt șanse mari să își piardă funcția.

Acuzatiile in acest dosar sunt legate de faptul ca presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, ar fi acordat contracte pentru diferite lucrari de reabilitare a unor spatii medicale, in conditii preferentiale, unor firme in care este asociat sau pe care le controleaza, prin apropiati de-ai sai. Mija a fost ridicat de procurorii DNA dat fiind ca a fost membru in comisiile de licitatii care au desemnat drept castigatoare firmele amintite.

*****

Comunicat DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților: 

GHEORGHE BUNEA STANCU, președintele Consiliului Județean Brăila, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: 
- abuz în serviciu în formă continuată; 
- conflict de interese; 

MIJA FLORIN și MOISIU NICOLAE funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată. 

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009–2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin și Moisiu Nicolae și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila. 

Modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca, un număr de 3 societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean. 
În situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective. 
Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă. 
La această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite. 
Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu. 

Inculpaților Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin și Moisiu Nicolae, li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 08 august 2014, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă. 

În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: 

GHENEA GEORGELDUMITRAȘCU JENICAPUIA VASILEPOPESCU IONICĂPUȘCĂ IONEL, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată; 

SOARE VASILE și STĂNCIC CRISTIAN CĂTĂLIN, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată; 

BRATU CAMELIAGRIGORE CORNEL și CIUDATU GHEORGHE, diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. 

Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010. 

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește și: Avertisment incendiar al baronului Bunea Stancu: ”Vă trag pe toți după mine!”

stancu

Citește și: Deputatul Cristian Rizea revoltat: Nu e normal ca într-un judeţ una sau două societăţi să câştige toate contractele la nivelul acestuia

****

stiripesurse.ro va prezintă la ce contracte se referă procurorii DNA: -obiect „servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A”. -obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila ” -obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”. -încheiat între CJ Brăila, reprezentat de Gheorghe Bunea Stancu şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de administratorul Stăncic Cristian Cătălin, având ca obiect „Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila” -încheiat între CJ Brăila, reprezentat de Gheorghe Bunea Stancu, şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin, având ca obiect efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km Firma declarată câştigătoare, SC Tancrad SRL Galaţi SC Tancrad Construct SRL Brăila şi SC Concivia SA Galaţi;lucrări de asfaltare drumuri – SC TANCRAD SRL Galaţi şi SC TANCRAD Construct SRL Brăila şi reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea Consiliului Judeţean Brăila – SC CONCIVIA SA Brăila. **** Modul de organizate a procedurilor de achiziţie publică, a condus ca SC Tancrad SRL Galaţi, SC Tancrad Construct SRL Brăila şi SC Concivia SA Brăila să deţină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care câştigă contractele pe plan local şi judeţean. În situaţia în care există alţi ofertanţi, firmele agreate fie oferă preţul cel mai mic, fie îndeplinesc “anumite” condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, în mod inevitabil, conduce la câştigarea procedurilor respective. Interesul preşedintelui CJ Brăila pentru câştigarea achiziţiilor  de SC Concivia SA este legat de faptul că, în mod indirect, este acţionar la această firmă. Acordarea lucrările de întreţinere curentă, pe timp de iarnă (2009-2010), a unor sectoare din drumurile judeţene : -achiziţia declanşată în octombrie 2009, -anulată de două ori ; înscrisă aceeaşi societate comercială. - după ce la 14 decembrie 2009 ANM a emis atenţionări de cod galben de ninsori şi pentru judeţul Brăila, a două zi fost organizată o nouă procedură de achiziţie, însă cu negocierea preţului, - invitate la negocieri SC Tancrad Construct Brăila şi SC Concivia SA Brăila.
  • în aceeaşi zi s-au depus ofertele de către firmele invitate, comisia de evaluare  hotărând atribuirea contractelor pentru cele două loturi, la preţuri mult mai mari decât cele ofertate anterior

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.