Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătaie mare în alegerile prezidenţiale din Austria: Ce spune candidatul verzilor

Alexander Van der Bellen

Candidatul Verzilor în alegerile prezidenţiale din Austria, Alexander Van der Bellen, şi-a acuzat vineri adversarul de extremă dreaptă, Nobert Hofer, că "se joacă cu focul" atunci când evocă un posibil referendum cu privire la locul ţării în Uniunea Europeană (UE) şi a dat asigurări că el va lupta împotriva acestui proiect, notează AFP. Atunci când Partidul Libertăţii din Austria (FPO) şi Nobert Hofer "îşi imaginează ieşirea Austriei (din UE), ei joacă un periculos joc cu focul", a atenţionat candidatul Verzilor într-un interviu pentru tabloidul Osterreich. "FPO flirtează de ani de zile cu ideea ieşirii (Austriei) din UE şi zona euro", a amintit Van der Bellen, calificând luările de poziţie ale partidului de extremă dreaptă ca fiind "imprudente" şi "iresponsabile".

El a promis, de asemenea, "să facă din aceasta un subiect de campanie, indiferent dacă aceasta place sau nu place FPO şi lui Hofer", pentru că "este extrem de important". Fostul lider al Verzilor austrieci l-a învins cu un scor strâns pe Norbert Hofer în timpul celui de-al doilea tur din 22 mai, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituţională din cauza unor nereguli cu privire la mai multe mii de buletine de vot şi noi alegeri vor fi organizate în 2 octombrie. Acest economist de 72 de ani urma să fie învestit vineri în fruntea statului, în virtutea victoriei sale în turul doi, însă anularea alegerilor prezidenţiale a schimbat datele problemei: un interimat este asigurat de către trei parlamentari, preşedinta şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Naţional, camera inferioară a parlamentului austriac. Norbert Hofer este unul dintre cei doi vicepreşedinţi şi a respins apelurile opoziţiei de a renunţa la acest interimat prezidenţial dat fiind bătălia electorală.

În cadrul unei ceremonii pentru predarea puterii, care a avut loc vineri în parlament, fostul preşedinte Heinz Fisher, social-democrat, a insistat asupra vocaţiei europene a Austriei. Partidul eurosceptic FPO nu a făcut din apartenenţa la UE o temă centrală a campaniei în timpul precedentei runde electorale, evocând un posibil referendum doar în cazul integrării Turciei. După referendumul din Marea Britanie, Hofer a majorat miza, afirmând că dacă UE "evoluează în direcţia greşită, spre mai mult centrism, şi dacă ea va integra Turcia, atunci va fi momentul ca austriecii să fie întrebaţi" cu privire la apartenenţa ţării lor la UE. Tabloidul Osterreich a publicat vineri şi un sondaj de opinie, pe un eşantion de 600 de persoane, conform căruia 52% dintre cei intervievaţi sunt împotriva ieşirii Austriei din UE, 30% sunt pentru, iar 18% se declară indecişi. De asemenea, 60% dintre intervievaţi sunt ostili ideii organizării unui referendum, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.