Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru normalitate

Că le place unora sau nu, în ultimii ani România a intrat pe drumul normalității. Da, e adevărat! Cu pași timizi, anevoioși, de multe ori unul înainte și doi înapoi. Esențial este că sunt!

Din păcate, procesul nu este unul ireversibil, el putând fi oricând stopat, iar direcția schimbată... Bătălia pentru normalitate, pentru condiții egale de acces la contracte publice, pentru transparență și prețuri corecte, pentru gestionarea și alocarea corectă a resurselor materiale, pentru servicii publice de calitate se dă în fiecare zi.

La fel cum piedici apar în fiecare zi. Ultima, de exemplu, fiind chiar decizia CCR privind interceptările care, deși din punct de vedere legal, respectă condițiile esențiale ale unui cadru legislativ normal, și anume claritate, precizie si previzibilitate, momentul ales, modalitatea de adoptare și transpunere în practică creează probleme majore. Într-adevăr, pe termen mediu și lung, această decizie (care face ordine și desparte în mod clar competențele în rândul instituțiilor care pot face interceptări într-un dosar penal) va conduce la întărirea instituțiilor judiciare. Problemele mari sunt însă în prezent, iar gestionarea lor incorectă (ceea ce până la această oră s-a întâmplat!) ar reprezenta un mare pas înapoi.

Dar cum spuneam la început, este o bătălie care se dă zi de zi. Iar unul dintre acei mici pași făcuți înainte este cel anunțat astăzi de Ministerul Finanțelor prin lansarea platformei electronice prin care bugetele instituțiilor publice pot fi verificate. Așadar, de astăzi institutiile bugetare sunt obligate să încarce în mod transparent pe respectiva platformă informații complete despre cheltuielile efectuate și veniturile încasate, cu precizarea că  baza de date cuprinde toate cele 13.700 instituții publice, până la nivel de grădiniță.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.