Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarus, noua Coree de Nord a Europei: Ameninţarea cu închisoarea în cazul rudelor opozanţilor a devenit o practică obişnuită

Monitorul Apărării
Aleksandr Lukaşenko

O jurnalistă de 23 de ani, care a reuşit să fugă din Belarus chiar în ziua în care Roman Protasevici a fost arestat, este în prezent şantajată cu arestarea membrilor familiei sale dacă nu se întoarce benevol în această ţară, informează Euronews. Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a declarat deja, zilele trecute, că Belarusul a fost transformat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko în „Coreea de Nord a Europei”.

Arina Malinovskaia, reporter al canalului polonez Belsat a intrat în atenţia poliţiei din Belarus după ce a intervievat, pentru un canal polonez de televiziune, doi foşti ofiţeri bieloruşi de poliţie. Cei doi au relatat felul în care autorităţile bieloruse îi vânează în prezent pe protestatarii care demonstrează de aproape un an împotriva regimului condus de actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

La câteva zile după difuzarea reportajului, poliţia a bătut la uşa Arinei. După ce apartamentul ei a rămas fără curent, jurnalista a decis să părăsească imediat Belarusul.

Arina Malinovskaia a plecat urgent către Kiev, Ucraina. Şi-a luat cu ea doar paşaportul, ceva bani şi câteva lucruri într-o geantă de mână. A ajuns în Kiev pe 23 mai, exact în ziua în care autorităţile din Belarus, la ordinul lui Lukaşenko, deturnau o cursă Ryanair pentru arestarea lui Roman Protasevici.

La puţin timp după ce a ajuns în Ucraina, jurnalista a fost sunată din cumnatul său care deja fusese arestat de poliţia din Belarus. Acesta i-a transmis că nu va fi eliberat până când ea nu se va reîntoarce de bunăvoie în ţară.

Apoi, un necunoscut, care s-a recomandat a fi de la „Departamentul de Afaceri Interne al districtului Leninski din Belarus” a ameninţat-o pe Arina că, dacă refuză să revină în ţară, bunicii ei vor fi, la rândul lor, arestaţi.

„Tot încearcă să pună presiune pe mine, să mă manipuleze”, a spus Malinovskaia.

„Dar nu mă mai întorc acolo”

Alte două jurnaliste bieloruse care au lucrat tot pentru canalul polonez Belsat - Katerina Andreeva Borisevici (27 de ani) şi Daria Ciulţova (23 de ani) au fost încarcerate în noiembrie 2020 şi condamnate în februarie 2021 la doi ani de închisoare pentru că au organizat un live streaming cu protestele din propriul lor apartament.

Închisorile din Belarus s-au umplut de opozanţi şi jurnalişti critici. Gardienii folosesc clorină pentru a face aerul greu de respirat în celule

Ameninţarea cu închisoarea în cazul rudelor opozanţilor a devenit o practică obişnuită în Belarus. Recent, un bărbat care a ajuns în instanța belarusă pentru că a participat la mitinguri anti-Lukașenko a încercat să se sinucidă chiar în sala de judecată, după ce a fost amenințat că dacă nu va pleda vinovat, rudele și vecinii săi vor fi cercetați penal.

Studenta rusă Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici arestată alături de acesta la Minsk după deturnarea avionului Ryanair, va fi pusă sub acuzare în Belarus, a anunțat, luni, ministrul de externe al țării, Vladimir Makei.

Sapega se confruntă cu trei acuzații penale: organizarea de încălcări ale ordinii publice, incitarea la ură și organizarea unor proteste în masă, fiecare dintre acuzații având pedepse cuprinse între trei și 15 ani de închisoare.

Momentan, Sofia Sopega, în vârstă de 23 de ani, este arestată preventiv pentru o perioadă de două luni, potrivit avocatului său.

Stanislav Ivaşkevici, jurnalist de investigaţie la Belsat, a povestit pentru Euronews că în prezent închisorile din Belarus sunt suprapopulate. În plus, gardienii pun o găleată plină de clorină în celule pentru a face aerul şi mai greu de respirat.

Pe lângă arestările şi presiunile fără precedent la care sunt supuşi jurnaliştii din Belarus, cele mai brutale metode sunt rezervate opozanţilor politici din această ţară: aceştia sunt torturaţi şi deseori puşi în carcere, fără niciun pat, unde e atât de frig încât deţinuţii dorm cel mult 10-15 minute, după care se trezesec şi fac mişcare pentru a nu îngheţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.