Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia a decis suspendarea expulzărilor către Sudan după acuzaţii de tortură

harta belgia

Guvernul belgian a decis să suspende cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie repatrierea sudanezilor aflaţi în situaţie ilegală, după ce a cerut începerea unei investigaţii independente în legătură cu acte de tortură la care ar fi fost supuşi unii dintre aceştia la revenirea în ţară, relatează AFP. "Doresc claritate cu privire la această situaţie, nu putem accepta să existe vreo ambiguitate", a declarat miercuri seara premierul belgian Charles Michel, anunţând că a cerut o investigaţie în Sudan "cu sprijinul OIM" (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie).

"În orice caz, până la sfârşitul lunii ianuarie, nu va mai fi nici o repatriere către Sudan pentru a permite ca această investigaţie să facă lumină" asupra acestei chestiuni, a adăugat el pentru canalul public RTBF.

Participarea la investigaţie a OIM, organism al ONU, va garanta "independenţa acestei anchete", a mai spus el. Decizia guvernului de la Bruxelles are loc după ce în presa belgiană au apărut informaţii despre violenţele la care au fost supuşi migranţii sudanezi expulzaţi din Belgia. "Şase solicitări de ajutor" au fost înregistrate de ONG-ul Timep Europe, cu sediul la Bruxelles, care a calificat aceste violenţe drept acte de "tortură".

Într-un articol publicat miercuri de ziarul flamand Het Laatste Nieuws, un tânăr care se prezintă cu numele de Kamal, în vârstă de 18 ani, afirmă că a fost "lovit cu bastoane" în timpul unui interogatoriu de două zile. "M-au întrebat tot timpul de ce eram în Europa. Viaţa mea este în pericol, stau în casă, nu pot să ies", a declarat un alt bărbat pe nume Mohamed, conform Agerpres.

Începând cu 1 august, 116 sudanezi au fost plasaţi în centre de detenţie din Belgia în vederea expulzării. Zece dintre aceştia au fost trimişi către Khartoum şi 89 în ţara europeană în care au ajuns prima dată, în principal Italia, a anunţat joi Biroul pentru înregistrarea cetăţenilor străini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.