Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia, Kuweit şi Germania au cerut Rusiei să nu blocheze încetarea focului în provincia siriană Idlib

Prokerala.com
douma siria

Belgia, Kuweit şi Germania au cerut în mod oficial joi Rusiei să se abţină de la blocarea prin veto la ONU a unui proiect de rezoluţie 'pur umanitar' care cere instituirea unui regim de încetare a focului în provincia siriană Idlib, potrivit France Presse.

'În calitate de responsabili de dosarul umanitar pentru Siria în Consiliul de Securitate, cerem tuturor statelor membre să voteze în favoarea rezoluţiei', au declarat ambasadorii celor trei ţări înainte de începerea unei reuniuni a Consiliului cu privire la Siria.

De la începutul ofensivei acum patru luni de către regimul sirian susţinut de Rusia pentru a prelua controlul asupra provinciei Idlib (nord-vest), 'am văzut consecinţele umanitare' ale acestei acţiuni, cu o jumătate de milion de civili strămutaţi şi distrugeri provocate facilităţilor medicale şi civile', susţin aceştia.

'ONU a avertizat în repetate rânduri că Idlib ar putea deveni cea mai gravă criză umanitară din secolul XXI. Consiliul nu poate, nu trebuie să permită ca acest lucru să se întâmple', mai pledează ei.

Supunerea la vot a textului celor trei ţări era prevăzută pentru joi. În afară de opunerea unui veto rusesc, acesta ar putea fi respins într-un mod similar de China, conform diplomaţilor.

În cursul negocierilor, Rusia a cerut, fără succes, ca textul rezoluţiei să prevadă excepţii pentru 'operaţiunile antiteroriste'.

În lipsa unui acord, Moscova şi Beijingul au redactat un contraproiect care ar putea fi supus şi el la vot.

Pentru a trece, un text supus votului în Consiliul de Securitate trebuie să obţină majoritatea necesară de 9 voturi din 15.

Ambele texte prevăd necesitatea impunerii imediate a unei încetări a focului în provincia Idlib pentru a evita o deteriorare suplimentară a situaţiei umanitare.

Spre deosebire de proiectul conceput de Belgia, Germania şi Kuweit, textul ruso-chinez specifică faptul că 'încetarea ostilităţilor nu se aplică operaţiunilor militare împotriva unor indivizi, grupuri sau entităţi asociate grupărilor teroriste'. O menţiune ce deschide calea pentru multe interpretări şi este considerată ca fiind inacceptabilă de către alţi membri ai Consiliului de Securitate.

De la declanşarea conflictului în Siria, Rusia, pentru a proteja Damascul, a recurs deja de 12 ori la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate în calitatea sa de stat membru permanent în acest forum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.