Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BERD a revizuit în SCĂDERE creșterea economică

economie deficit declin

Economia românească va înregistra în acest an o creştere de doar 3,2%, o diminuare față de majorarea de 3,6% previzionată în luna noiembrie a anului trecut, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit mediafax.

Pentru 2020, prognozele actuale ale BERD vizează, de asemenea, o creștere de 3,2% a PIB-ului României.

Citește și: Anunț făcut de Viorica Dăncilă! ‘Vom aproba astăzi noi măsuri pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a celor două scrutine din 26 mai 2019’

„Consumul privat a fost principalul motor al creșterii în ultimii doi ani (deși într-un ritm mai lent în 2018), susținut de o politică fiscală ciclică, inclusiv creșterea salariilor și reducerea consumului și a impozitelor pe venit”, apreciază BERD.

Alimentate de creșterea absorbției fondurilor UE, contribuția investițiilor la creșterea economică a fost, de asemenea, pozitivă.

Citește și: Un fost ofițer SRI aruncă-n aer propunerea interimară la Justiție a Vioricăi Dăncilă: ‘Ne-am tâmpit de tot?’

Rata şomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor. „La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus brusc un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv cel bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019, Executivul a atenuat unele dintre măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, fapt ce a avut un impact negativ asupra activităţii economice în ansamblu”, se arată în raportul BERD.

Citește și: Victoria de senzație a Simonei Halep! Câți bani a câștigat pentru calificarea în sferturi la Madrid

Instituţia avertizează asupra extinderii dezechilibrelor macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB în urma politicilor fiscale mai relaxate. Inflația reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani - 5,4% în iunie 2018 -, peste ţinta BNR de 2,5% plus/ minus un punct procentual. La finalul lui 2018, inflaţia s-a redus, ajungând la 3,3%.

Printre aspectele pozitive, BERD subliniază faptul că „datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut, raportat la standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB”.

Citește și: Detalii mai puțin știute! Cu ce se ocupă fiica miliardarului Ion Țiriac

„Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an, din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (rata dobânzii băncii centrale a fost majorată de trei ori în 2018, de la 1,75% la 2,5%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali”, conchide raportul BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în anul 1991, urmărind investirea în fostele state membre ale blocului comunist şi ajutarea acestora în procesul de a face tranziția către economia de piață. Pe parcursul ultimilor ani, instituția a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.