Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Binomul mare și binomul mic

B Binom

Faimosul binom SRI-DNA, despre care s-a vorbit mult în ultimii ani, nu mai există la nivel central. Dar el nu a fost desființat.

Vezi și: Derută în PNL după noile acțiuni DNA. Cine redevine soluția salvatoare

În întreaga arhitectură a statului polițienesc, a poliției politice, acest binom a fost doar vârful unei piramide. Iar piramida în sine este alcătuită din binoamele locale. La nivel local, binomul nu numai că nu a fost desființat, dar zbârnâie. O ultimă dovadă ne-o oferă chiar magistratul Lăcrămioara Axinte, președinte al Secției a II-a de contencios administrativ și fiscal a Judecătoriei din Botoșani - DETALII AICI

Acest magistrat acuză faptul că se încalcă sistematic independența justiției, dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție, prin amenințările pe care le primesc judecătorii în caz că sentințele lor nu sunt favorabile DNA. Împotriva acestora se declanșează o adevărată vânătoare. O operațiune sistematică de urmărire și interceptare a convorbirilor telefonice, percepută de magistrați drept hărțuire și hăituire. SRI desfășoară această “activitate de câmp tactic” nu numai în scopul de a-l hărțui și intimida pe judecătorul care nu s-a supus solicitării DNA, ci și de a-l pedepsi și executa.

Vezi și: SURSE - Cutremur în PNL: se cere demisia lui Vasile Blaga

Este foarte interasant că, în acest angrenaj, după cum declară nu numai judecătoarea Lăcrămioara Axinte, ci și alți magistrați, intervine uneori și Inspecția Judiciară. Probabil că Inspecția Judiciară este infiltrată și controlată de către ofițeri acoperiți ai Serviciului Român de Informații. Altfel este greu de înțeles de ce judecătorii care au dat sentințe “neconforme” sunt numai hărțuiți de SRI, ci sunt și supuși unor anchete instrumentate de Inspecția Judiciară.

Vezi și: Cine l-a apărat prin vot pe Gabriel Oprea: 24 de nume de senatori

O analogie pe care o face magistratul din Botoșani este de-a dreptul cutremurătoare. Într-un interviu acordat site-ului Lumea Justiției, doamna Lăcrămioara Axinte face o paralelă între ceea ce se întâmplă astăzi, prin instrumentarea politică a unor anchete și procese, și faimoasele execuții “judiciare” declanșate, începând din anul 1945, împotriva celor mai mulți dintre corifeii sistemului democratic interbelic, o veritabilă teroare dezlănțuită de ocupantul sovietic, cu concursul slugilor din România.

Vezi și: Victor Ponta anunță că IESE DIN JOC

În această perioadă extrem de dificilă, de încordată, într-o atmosferă aproape explozivă, în condițiile în care sute de instanțe judecătorești și de parchete sunt pe cale de a declanșa o grevă generală – e adevărat, din motive legate de salarizare –, această activitate a binoamelor locale poate declanșa o veritabilă explozie în sistem.

Vezi și: Gabriel Biriş iese la atac după plecarea de la Finanţe: Fiscul a luat cu japca bani de la firme

Și chiar așa: dacă Curtea Constituțională a României a găsit de cuviință să rupă cordonul ombilical dintre SRI-ul central și DNA-ul central, cum de mai funcționează aceste binoame în plan local? Numai și numai fiindcă mecanismele au fost construite, în trecut, de către Florian Coldea sau pur și simplu pentru că binoamele locale sunt profitabile unor grupuri ilegitime de interese? Cum s-a dovedit că s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Prahova.

Lia Olguța Vasilescu, CRITICATĂ DUR: A încălcat independența justiției

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.