Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Derută în PNL după noile acțiuni DNA. Cine redevine soluția salvatoare

bpn pnl

Cu un Vasile Blaga chemat la DNA,  fără niciun lider care să fi crescut în ultimul an  la umbra  copreședinților  PNL,  liberalii își  îndreaptă  din nou speranțele către exterior.  Totul, pentru a evita un război intern  pentru putere ce se prefigurează deja, odată cu eșecul partidului la  parlamentare, conflict care s-ar putea acutiza până la posibile schisme și scindarea PNL, se tem unii liberali.

În perspectiva alegerilor parlamentare, la nivel naţional, PNL mizează foarte mult pe votul românilor din străinătate pentru a depăși pragul psihologic de 30%, necesar pentru a  menține partidul în jocurile negocierilor pentru realizarea unei noi majorități parlamentare și a  unui nou  guvern.. Nu se ştie însă câţi români sunt interesaţi de parlamentare şi sunt dispuşi să-şi sacrifice o duminică pentru a merge la vot, mai ales  că cei din străinătate nu au manifestat o apetență deosebită pentru a profita de beneficiile legii votului prin corespondenţă.

Un lucru este cert: nu se va repeta figura de la alegerile prezidenţiale. Entuziasmul a dispărut. Dacă în 2014 s-a pus victoria pe seama facebook-ului, doi ani mai târziu  liberalii nu  întrevăd rețeta  care să-i facă pe românii din strănătate să se mai înghesuie la vot.

Iar aici este și vina liderilor de partid. În PNL există o vorbă: "la umbra  stejarului bătrân nu crește iarba", aluzie la  situația, de multe  ori repetată, a lipsei de interes a celor  care s-au perindat la cârma  liberală, pentru a crește și promova o nouă generație de politicieni  din rândurile cărora  să se desprindă cei capabili să aducă procente în plus partidului. În prezent, o problemă pentru PNL  o reprezintă și incapacitatea duetului Alina Gorghiu- Vasile Blaga de a contribui prin prestația lor la procentele atât de vitale pentru zestrea electorală a partidului.

Din momentul  preluării conducerii noului PNL și până în prezent, cei doi lideri nu au reușit  să treacă pragul de 20% la cota de încredere și intenție de vot, menținându-se  într-o stare de stagnare dăunătoare. Nici  promovarea târzie a unor colegi departid precum  Cătălin Predoiu nu a avut efectul scontat, dovadă  rezultatul obținut de acesta în cursa   pentru Primăria Capitalei, când a obținut doar 11% din voturile bucureștenilor. Comparativ, în aceeași perioadă de timp,  liderii partidelor rivale, precum Victor Ponta, Gabriela Firea, Călin Popescu Tăriceanu și chiar Liviu Dragnea au crescut în opțiunile  românilor, unii din ei fiind cotatți la capitolul încredere cu peste 40% în sondaje.

Jocul de-a alba  neagra cu  soluțiile de import de genul Marian Munteanu și Dacian Cioloș a derutat  și mai mult  electoratul PNL. Iar în prezent,  acesta  riscă să fie  și mai nedumerit. Dacă acum  o lună, rezultatele unei cercetari sociologice interne  arătau că intrarea premierului Dacian Cioloș în PNL i-ar scădea credibilitatea dacă ar ieși din neutralitatea binecunoscută și n-ar aduce prea mari avantaje electorale partidului, acum, în disperare de cauză, conducerea liberală pregătește reactivarea acestei soluții, susțin surse  din conducerea PNL.

Motivul? Problemele lui Blaga în justiție riscă să-l facă pe acesta  să scape   hățurile  partidului din mână, iar Blaga nu este deloc dornic să le cedeze celor  care îi poartă sâmbtele de multă vreme,  cazul  liderului arădean, Gheorghe Falcă, cunoscut pentru ambițiile sale de a deveni prima vioară în  tabăra foștilor democrat-liberali și, de ce nu, chiar de a se instala la Palatul Victoria ca premier.

În fața riscului unui potențial război intern, care ar putea destabiliza și mai mult partidul,  actuala conducere  ar prefera  răul  mai mic,   susțin sursele citate. Până  acum Blaga nu era  un partizan  entuziast al  aducerii lui Dacian Cioloș și a tehnocraților în partid,  soluție care oricum ar  fi nemulțumit nucleul dur liberal și proprii parlamentari și așa destul de iritați de perspectiva  reducerii numărului de mandate în viitorul legislativ.  Pe fondul zvonurilor din ce în ce mai  acute, conform cărora Blaga  se va retrage oricum din fruntea PNL după alegeri,  conducerea actuală nu vrea să favorizeze apariția unui  conflict de amploare la viitorul Congres. Drept urmare, aducerea și instalarea lui  Dacian Cioloș ca lider de partid susținut de  actualii copreședinți, ar putea  reprezenta soluția de  compromis pentru a dezamorsa orice potențial război intestin, ne-au explicat   sursele citate.

Această variantă de lucru  pare a  fi încurajată chiar de Cioloș. În ultima perioadă, premierul a  devenit mai bătăios în relația cu PSD  și, împreună cu o parte din  miniștrii săi, nu se mai feresc  să răspundă  cu aceeași  monedă atacurilor venite  din partea liderilor social-democrați. Mai mult,  recent, Cioloș a alimentat speranțele liberale  sugerând că viitorul său politic nu s-a încheiat odată cu  ziua alegerilor parlamentare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.