Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Birchall, la CAG: Susţinem măsurile care urmăresc consolidarea pieţei unice

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, unde a vorbit despre importanţa consolidării pieţei unice, informează MAE într-un comunicat transmis Agerpres.

Principalul punct de dezbatere în cadrul reuniunii a vizat pregătirea viitorului Consiliu European, care se va desfăşura pe 22 şi 23 iunie. În acest context, miniştrii pentru afaceri europene din statele membre UE au discutat pe marginea agendei adnotate a viitoarei reuniuni a liderilor, cu accent pe ocuparea forţei de muncă, creştere şi competitivitate, migraţie, securitate şi apărare, precum şi relaţiile externe ale Uniunii. În cadrul discuţiilor, ministrul delegat român a apreciat că, "în actualul context politic european, marcat de propuneri care pot conduce la limitarea mobilităţii", România sprijină "în mod ferm o piaţă internă coerentă, care presupune aplicarea tuturor libertăţilor fundamentale, inclusiv cele de circulaţie a persoanelor şi serviciilor", arată sursa citată.

"La un an de la adoptarea abordării bazate pe Noul Cadru de Parteneriat în dialogul cu statele terţe, consider că este momentul realizării unei evaluări, la nivelul liderilor, a măsurilor cuprinzătoare în domeniul migraţiei adoptate la nivelul UE", a evidenţiat ministrul delegat. În plus, Ana Birchall a subliniat că "discuţiile din cadrul Consiliului European trebuie să abordeze cu prioritate dimensiunea externă a migraţiei şi importanţa acestei abordări pentru o gestionare eficientă a ei".

La reuniunea CAG au mai avut loc discuţii asupra stadiului implementării deciziilor Consiliului European din martie 2017, pe baza unei evaluări a preşedinţiei malteze asupra măsurilor întreprinse în domenii precum ocuparea forţei de muncă, creşterea şi competitivitatea, migraţia, securitatea şi apărarea şi Balcanii de Vest. În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidenţiat importanta aprofundării pieţei unice ca instrument vital pentru prosperitatea economică şi socială a Europei. "Reiterăm susţinerea pentru măsuri care vizează exclusiv consolidarea pieţei unice şi nu restrângerea acesteia, deoarece numai în acest fel putem asigura coeziunea socială, creşterea economică pe termen lung şi bunăstarea cetăţenilor", a declarat ministrul delegat Ana Birchall.

Un alt punct al agendei discuţiilor miniştrilor pentru afaceri europene a vizat informarea din partea Comisiei Europene referitoare la acţiunile ulterioare Cărţii Albe privind viitorul UE, publicată la 1 martie 2017. De asemenea, Comisia a informat, în cadrul CAG, asupra stadiului dialogului cu Polonia pe tema statului de drept. Discuţiile la nivelul miniştrilor de afaceri europene au evidenţiat importanţa continuării acestui dialog.

În marja reuniunii, oficialul român a avut discuţii bilaterale pe teme de actualitate europeană cu omologi din mai multe state membre, între care Bulgaria, Cehia, Olanda, Malta, Spania, Finlanda, Irlanda şi Marea Britanie. Totodată, ministrul delegat Ana Birchall a avut o serie de întrevederi cu funcţionari români care activează în cadrul instituţiilor europene, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Ilze Juhansone, şi cu secretarul general al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, în pregătirea preşedinţiei României la Consiliul UE.

În cadrul întrevederii cu Ilze Juhansone au fost discutate aspecte referitoare la intensificarea dialogului cu serviciile specializate ale Comisiei Europene, în scopul accelerării procesului de pregătire. Oficialul european a salutat angajamentul autorităţilor române pentru asigurarea de către ţara noastră a unei preşedinţii de succes a Consiliului UE şi a reafirmat deschiderea Comisiei Europene de a colabora pentru reuşita mandatului României, ca parte a efortului de consolidare a UE.

La întâlnirea cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Ana Birchall a reafirmat dorinţa României de a acţiona ca un mediator onest în exercitarea preşedinţiei Consiliului UE. Totodată, ministrul român a subliniat angajamentul Guvernului de la Bucureşti de continuare într-un ritm accelerat a procesului de pregătire a preşedinţiei române la Consiliul UE. Oficialul european a exprimat sprijinul pe care Secretariatul General al Consiliului UE continuă să îl acorde Executivului român şi a apreciat eforturile depuse de acesta în ultima perioadă pentru accelerarea procesului de pregătire.

De asemenea, ministrul Ana Birchall a avut o întrevedere cu părintele Sorin Şelaru de la parohia Sfântul Nicolae din Bruxelles, fiind discutate modalităţi concrete de promovare a valorilor şi tradiţiilor româneşti în marja preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în prima jumătate a anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.