Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Birocrație în România: dosarul cu șină a dispărut doar pe hârtie / Potrivit legii, funcționarii care mai cer dosar sau copii după acte pot fi sancționați

TWITTER
dosar cu sina

Deși ar fi trebuit să rămână doar o amintire, dosarul cu șină nu a dispărut din instituțiile publice. Mulți români merg cu el în mână la ghișee și pun acolo chiar și copii după acte, cu toate că nici acestea nu mai sunt necesare, informează stirileprotv.ro.

Autoritățile spun că oamenii s-au obișnuit așa, chiar dacă pot depune totul online. Totuși, am găsit și instituții care, pe site, încă mai cereau fotocopii.

Marți dimineață, în fața ghișeelor de la Direcția de Asistență Socială din Iași erau câteva zeci de persoane. Unele completau formulare, altele veniseră cu dosarul pregătit, în care aveau actele originale, dar și copii după ele.

Reprezentanții primăriei Iași, în subordinea căreia se află direcția, susțin că oamenii vin din obișnuință cu dosar și copii după acte.

Și că tot ce trebuie să facă este să intre în aplicația în care se regăsesc toate autoritățile administrației publice locale și să încarce documentele cerute pentru eliberarea unui act acolo. Iar, când oamenii vin totuși la ghișeu cu dosarul, funcționarii îi ajută.

Teoretic, funcționarii care mai cer dosar trebui sancționați. Practic, fără dosar nu rezolvi nimic

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași: „Nu le-au acceptat ci doar efectiv persoanele respective au cerut să fie înregistrate respectivele copii pentru că nu au conștințe sau nu au posibilitatea pentru ca aceste copii să fie încărcate. A doua oară nu vor mai veni la ghișeu.”

Și în Gorj oamenii vin în instituțiile publice cu dosare, chiar dacă pot depune documentele online.

Totuși, în Pașcani, cetățenii erau îndemnați chiar pe site-ul primăriei să se prezinte la ghișeele de la Evidența Populației cu fotocopii după acte, chiar dacă acest lucru este interzis. Am sunat să verificăm.

Funcționar public: „Dosar plic și programare online

Reporter: Dosar plic, am înțeles. Și copie după certificat?

Funcționar public: Ce scrie acolo, doamnă.”

Edilul susține că nu știa de situație.

Marius Pintilie, primar Pașcani: „Am să mă asigur în perioada următoare că nu se mai întâmplă, dacă s-a întâmplat. Este o chestiune pe care nu am cunoscut-o. Mie mi-au spus exact ce vă zic dumneavoastră, că nu se cere.”

După câteva ore, pe site-ul instituției nu se mai solicitau și copii pentru eliberarea diverselor documente.

Potrivit legii, funcționarii care mai cer dosar sau copii după acte pot fi cercetați disciplinar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.