Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Catolică 'să-și recunoască vinovăția pentru abuzurile sexuale'!

Radio Vatican
preot catolic popa

Biserica Catolică 'să-și recunoască vinovăția pentru abuzurile sexuale'!

Premierul belgian Alexander De Croo a cerut joi Bisericii Catolice "să-şi recunoască vinovăţia" pentru numeroasele cazuri de abuzuri sexuale comise de clerici, care au fost negate de instituţie şi nu au găsit o rezolvare în justiţie, relatează AFP, informează Agerpres.

Liderul liberal flamand a fost chestionat în faţa Camerei Deputaţilor cu privire la unda de şoc provocată în Flandra, nordul Belgiei, după difuzarea unui documentar de către VRT (canalul public flamand) în care apar mai multe victime ale abuzurilor sexuale ce mărturisesc că s-au lovit de omerta Bisericii.

Aceste victime, care au fost de acord să depună mărturie uneori după zeci de ani de la producerea evenimentelor, se află şi ele în impas din punct de vedere legal, deoarece aceste violuri sau agresiuni sexuale sunt adesea prescrise sau agresorii au decedat.

Însă, dacă justiţia nu le mai poate răspunde victimelor, există şi "răspunsul moral corect ce poate fi dat", a declarat premierul Alexander De Croo, cerând Bisericii "să-şi asume responsabilitatea".

"Cine este responsabil pentru această nedreptate trebuie să-şi asume responsabilitatea. Avem nevoie de o recunoaştere a vinovăţiei pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată", a declarat el după o serie de întrebări ale deputaţilor.

"Există o responsabilitate morală de a acţiona", a mai spus el

Premierul De Croo, care s-a întâlnit joi cu episcopul de Anvers, Johan Bonny - reprezentantul episcopiei belgiene în ceea ce priveşte abuzurile -, a dat asigurări că acesta din urma i-a promis "deplina sa colaborare".

În presa belgiană, Johan Bonny a recunoscut că episcopii belgieni, în trecut, "nu au acordat victimelor atenţia necesară".

El l-a menţionat în special pe cardinalul Godfried Danneels, fost primat al Belgiei (1979-2010), decedat în 2019, care nu avea "nici atitudinea potrivită, nici intuiţia potrivită pentru a asculta" cuvintele victimelor.

Alexander De Croo a insistat joi asupra sentimentului de "ruşine" şi "neputinţă" al victimelor, adesea abuzate în copilărie sau în adolescenţă, pentru că "deseori Biserica, la toate nivelurile, a făcut totul pentru a nu (le) asculta".

Parlamentul belgian ar putea înfiinţa o comisie de anchetă pentru a analiza modalităţile de a le face dreptate victimelor după ani de la producerea evenimentelor. "Acesta ar fi un semnal puternic", a mai spus premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.