Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopia Romano- Catolică și BOR: Nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară /Iertarea păcatelor presupune un act de penitență

B365
francisc dobos

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboș sustine, in contextul dezbaterilor public despre amnistie si gratiere, ca'nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară sau față de viețile altora' Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane, Vasile Banescu, este de părere că 'iertarea pacatelor presupune un act de penitenta si schimbarea modului de a gandi'.

„Cu mare părere de rău aici mă leg de anul 2000, atunci a fost un mare jubileu pentru Biserica Catolică. A fost unul deosebit. Marea părere de rău a Papei Ioan Paul al II-lea a fost că nu a reușit să pună în practică această realitate biblică, să se ierte datoriile națiunilor sărace față de națiuni bogate, pe care oricum nu ar fi avut cum să le plătească. Cu acest concept sunt foarte de acord. Când ierți cuiva niște datorii cumulate pentru a nu subjuga alte vieți. Dar nu sunt de acord cu... Nu suntem noi în măsură să iertăm anumite responsabilități pentru care oamenii ar trebuie să dea seama. Nu trebuie să iertăm oameni care au greșit față de țară sau față de viețile altora. În concept teologic iertăm, dar trebuie să își îndeplinească pedeapsa pentru ceea ce au săvârșit. Lucrul ăsta e foarte clar”, a declarat Francisc Doboș la Digi24.

Citeste si Anunț SUMBRU de la Londra: Al-Qaida renaşte şi intenţionează să comită atacuri vizând avioane de linie în Europa

„Inclusiv în cheie creștină, iertarea păcatelor presupune un act de penitență, pocăință, schimbarea modului de a gândi, o întoarcere cu fața spre propriile scăderi. În anul acesta centenar, noi, ca popor, de la autorități până la ultimul cetățean aveam o datorire de recuperare memorială, nu cred că avem o urgență de recuperare de tip penitencirar, ci memorial. Trăim într-o societate post traumatica după un totalitarism care ne-a stâlcit ca popor și ca societate. Avem de recuperat această memorie a acestei sute de ani. Avem nevoie să ne cunoastem istoria, să scoatem la lumină repere”, spune Vasile Banescu.

Intrebati ce spune Biblia de corupţie, cei doi sunt de parare ca este, mai degraba, o coruptie morala.

„Este corupția morală înainte de toate. Pentru că, evident, pentru noi corupția este cea socială și politică. Dar înainte să fie socială și politică, corupția în sine este umanitatea rănită, adică corupția este o corupție morală în fond, când omul se lasă ademenit”, a precizat Dobos.

„Există noțiunea de șpagă în instituțiile unui stat care se poate scufunda în corupție înfiorătoare. Iar coruptia are o sorginte spirituală. Cine derapează în spațiul spiritual va derapa și în spațiul văzut. Nu există act de corupție decât dacă în tine s-a surpat ceva din punct de vedere moral”, a declarat Vasile Bănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.