Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bistriţa-Năsăud: Un vechi obicei agrar specific sărbătorii Rusaliilor, numit 'Înstruţatul boului', va fi reluat după perioada pandemică

bistriteanul.ro
bistrita nasaud

Un vechi obicei agrar specific sărbătorii Rusaliilor, numit "Înstruţatul boului", va fi reluat după perioada pandemică în localităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud care au păstrat această tradiţie seculară, despre care se spune că le va aduce celor care lucrează pământul o recoltă bogată la toamnă.

Cele mai cunoscute manifestări legate de acest obicei au loc la Figa, cartier al oraşului Beclean, în prima zi de Rusalii, şi în comuna Căianu Mic, în a doua zi a sărbătorii, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit tradiţiei, sătenii "înstruţează" un bou, adică îl împodobesc cu ţesături lucrate în casă, cu panglici multicolore şi cu o cunună din flori, iar mai apoi, după slujba religioasă, animalul este purtat de-a lungul satului de un alai format în special din tineri, unii călare, îmbrăcaţi în costume populare.

La Figa, boul împodobit este dus până în vârful unui deal din spatele bisericii, de unde va fi lăsat să coboare la vale, iar tradiţia spune că fata care îi va atinge prima coarnele va fi cea dintâi care se va mărita.

Pentru ca roadele pământului să fie îndestulătoare, localnicii aruncă găleţi cu apă înspre alaiul de sărbătoare.

La Căianu Mic, boul este purtat până la casa celui mai harnic gospodar din sat, primul care a ieşit la arat în această primăvară, iar cununa din flori, care de obicei este realizată sub formă de cruce, este urcată pe acoperişul gospodăriei şi va rămâne acolo până în anul următor.

Pentru o recoltă bogată, sătenii aruncă peste alai cu boabe de grâu şi apă sfinţită.

În acest an, în organizarea sărbătorii de la Căianu Mic s-a implicat şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin instituţiile culturale din subordine, astfel că Biblioteca Judeţeană va veni cu bibliobus-ul cu cărţi de împrumut şi cu lansări ale unor volume, Muzeul Judeţean va prezenta depozitul de unelte de epocă romană descoperite la Căianu Mic, iar Centrul Judeţean pentru Cultură va oferi un recital folcloric al artiştilor profesionişti din judeţ şi al unor invitaţi speciali - Nicolae Furdui Iancu şi Vlăduţa Lupău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.