Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bitcoin, aproape de un nou vârf. A depășit 60.000 de dolari după o decizie fără precedent a SEC

marketwatch.com
etf bitcoin criptomonede

Bitcoin este aproape de un nou vârf. În ultimele câteva zile, moneda virtuală a depășit 60.000 de dolari și totul a început cu o decizie fără precedent a Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission – SEC) a Statelor Unite.

 

Pe 12 noiembrie 2021, un singur Bitcoin se tranzacționa cu 64.400 de dolari. Acesta a fost vârful monedei. Atenția și speculațiile din jurul acestei criptomonede îi umflaseră valoarea. Apoi a urmat prăbușirea. În câteva luni, valoarea în dolari a Bitcoin s-a disipat. Un an mai târziu, cea mai faimoasă criptomonedă din lume se tranzacționa la 17.000 de dolari, ca în 2020. Acum se înregistrează un nou vârf, care duce Bitcoin la aceeași valoare ca în 2021.

În ultimele zile, curba de creștere a fost aproape verticală. În decembrie 2023, Bitcoins depășea din nou 40.000 de dolari. Astăzi sunt deja peste 60.000 de dolari, la o șoaptă distanță de recordul oficial. Mulți au observat deja această revenire. O analiză publicată de Reuters în ianuarie 2022 a identificat factorul de la care a pornit tot optimismul în jurul Bitcoin: intrarea lor oficială pe bursă.

VEZI ȘI: Șoc pe piața mondială! Bitcoin ajunge la un nou record, atins doar în 2021 (infografic)

Bitcoin sunt cele mai importante criptograme de pe piață. Ele există de mult timp. Potrivit cripto-mitologiei, primele mențiuni datează din 2008, cu cercetări publicate de Satoshi Nakamoto, un pseudonim în spatele căruia se ascunde persoana sau echipa care a creat această tehnologie. În ciuda fluctuațiilor, Bitcoin a trecut nevătămat de norul criptografic care a aglomerat chat-urile sociale și mai ales pe Telegram între 2021 și 2022.

Între timp, piața crypto s-a schimbat, nu fără pagube. A supraviețuit tuturor escrocheriilor, proiectelor pirat și investițiilor riscante. Cel mai mare eșec de care trebuie să ne amintim este cel al FTX, a doua bursă ca mărime din lume, pulverizată de un scandal financiar care i-a șters conducerea.

Decizia fără precedent a Comisiei pentru Bursa și Valori Mobiliare care a făcut Bitcoin să explodeze

 

La 10 ianuarie, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC) a aprobat tranzacționarea la bursă a 11 fonduri care investesc direct în bitcoin. Aceste fonduri vor fi listate la Nasdaq, NYSE și CBOE. Aprobarea marchează o schimbare de paradigmă, oferind acces direct la bitcoin prin ETF-uri pentru milioane de investitori instituționali și de retail. Anterior, aceștia nu aveau opțiuni similare. Aprobarea poate schimba jocul pentru bitcoin, oferind investitorilor expunerea la cea mai mare criptomonedă din lume, fără a o deține în mod direct. Totodată, este un impuls major pentru o industrie a criptomonedei afectată de scandaluri și probleme legate de reglementare.

Foarte pe scurt, începând cu 11 ianuarie este posibil să se cumpere și să se vândă poziții pe Bitcois în canalele oficiale ale bursei fără a le deține efectiv. Acest lucru înseamnă multe lucruri: primul este că tranzacțiile cu Bitcoin vor fi mai controlate și, în parte, mai sigure pentru persoanele care doresc să investească în acest domeniu. Al doilea este că Bitcoin va avea speranțe de a intra pe canale și mai instituționale. Desigur, riscul acum este că prețul de tranzacționare al Bitcoin va continua să crească.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.