Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR a greșit a doua oară? Istoria din 2008-2009 pare să se repete

BNR1

În REVISTA PRESEI de atăzi, știripesurse.ro vă propune o analiză din Ziarul Financiar a jurnalistului Cristian Hostiuc pe tema semnalelor negative din economia românească și a lipsei unor măsuri adecvate de protecție ale BNR.

Ziarul Financiar:

(...) Pentru Isărescu aceste creşteri de curs şi Robor fac parte din piaţă, din viaţă. Pentru cei care le plătesc, mai puţin.
Important este mesajul, că euro creşte, că Roborul creşte.
Prin stabilitatea cursului şi Roborul incredibil de mic, BNR şi băncile au dat iluzia românilor că lucrurile sunt stabile, mai ales că piaţa este inundată şi de creşteri salariale venite de la buget, unde cuvântul de ordine este să strângem cât mai mulţi bani ca să-i dăm pe salarii, şi prin lipsa ofertei de forţă de muncă.
De asemenea, stabilitatea cursului, la fel ca în perioada de boom, a dat salarii mai mari în euro, care pe lângă iluzia pe care o injectează la nivelul românilor a afectat şi competetitivitatea unor sectoare, confecţii sau mobilă unde sunt mulţi antreprenori români.
Este foarte greu să acomodezi creşterile salariale în lei în preţul produselor, în special la export, dacă nu ai ca instrument creşterea cursului. Dacă dai o creştere a salariilor cu 10-20%, cum poţi să transferi acest lucru în preţul produsului la export dacă nu ai o creştere a cursului mai mare decât 1%. Trebuie să dai oameni afară sau să-ţi reduci marja ca să fi competitiv.
Acum când cursul creşte şi Roborul creşte, apar din nou semne de întrebare. Ca şi cum nu am fi învâţat nimic din istoria lui 2008-2009.
De la guvern avem pretenţii mai mici (bineînţeles că între a majora salariile şi a face investiţii, orice partid preferă să mituiască electoratul cu bani, mai ales PSD-ul care îşi bazează voturile pe cei 1,2 milioane din administraţie şi 5 milioane de pensionari), dar BNR să facă din nou aceleaşi greşeli şi să lase ca aceste deficite să crească din nou sub ochii lor, care mai devreme sau mai târziu vor lovi economia României?
România are nevoie de la BNR mai puţin de a atrage atenţia post-mortem, ci mai mult de acţiune, nu declaraţii, atunci când suntem în viaţă. (Mai multe detalii AICI)

realitatea.net:

Parcursul României de aderare la euroatlantism a fost lung și anevoios. Pentru ficare vot, România a cedat o bucată mare din tortul economiei românești. România nu a fost primită în UE și NATO doar pentru ochii ei frumoși sau datorită providențialei poziționări geostrategice. Cei care ne-au dat votul lor au vrut ceva la schimb, și nu puțin. În unele cazuri, din cauza slăbiciunii guvernărilor care s-au succedat la putere, birul a fost mare.
În ceea ce privește aderarea la NATO, lucrurile stau un pic altfel. Aici chiar a contat poziția geostrategică, dar și recâștigarea încrederii Statelor Unite. Desigur, au mai contat și alte lucruri, dar astea vin la pachet când vrei să faci parte din cea mai mare familie militară a lumii.
Revenind la costurile aderării la UE, aici sunt multe de spus. Zeci de coloși industriali au fost dați aproape pe nimic investitorilor din țările care aveau să ne ofere votul lor pentru UE. Legenda spune că numai 10% din fierul vechi de pe platforma Sidex valora mai mult decât a obținut statul român pe combinat. Și nu este singurul caz de acest gen. Au fost zeci de astfel de cazuri. Am cedat, rând pe rând, aproape toate domeniile strategice, inclusiv sectorul bancar. Așa au apărut multinaționalele arătate cu degetul de actualii politicieni.
Faptul că se readuce în atenția opiniei publice rapacitatea multinaționalelor nu este un lucru rău. Poate fi o schimbare de paradigmă geopolitică, așa cum remarca și consultantul politic Cozmin Gușă. Modul în care se face poate fi însă periculos. Când o spune Tudose, te pune pe gânduri. Noul locatar de la Palatul Victoria se bucură încă de un cec în alb, pentru că nu avut timp să arate ce poate ca premier, ci doar ca om politic când s-a luat la trântă cu Dragnea.  Când o spune însă Șerban Nicolae, te lasă rece. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Nu doar viitorul Cataloniei este acum în joc în Catalonia, şi nici măcar cel al Spaniei, ci viitorul întregii Europe. Dezintegrarea Spaniei riscă să pună în pericol unitatea şi stabilitatea Europei." Este opinia unui mare scriitor spaniol, Javier Cercas, care trăieşte la Barcelona şi se consideră catalan. Articolul semnat de el a fost publicat săptămîna trecută de cotidianul Libération.
Vocea scriitorilor şi artiştilor catalani este importantă în aceste momente, şi merită toată atenţia. Există momente în istoria omenirii cînd intelectualii au fost singurii care nu s-au lăsat intoxicaţi de euforii colective şi de promisiuni paradisiace. Este cazul cu Javier Cercas, autor de romane traduse în peste 20 de limbi, jurnalist în acelaşi timp, colaborator la cotidianul El Pais. Întîmplarea face că romanul său cel mai recent publicat în Franţa se numeşte "Impostorul". Ori, exact acest cuvînt revine şi în analiza lui Javier Cercas, el consideră că nu sunt decît nişte impostori cei care le-au promis catalanilor o viaţă de vis dacă vor deveni independenţi.
"Ceea ce se întîmplă în Catalonia, mai scrie el, este ultima expresie, şi poate cea mai gravă, a populismului naţionalist care a dus la Brexit şi la alegerea lui Donald Trump. Pare incredibil, dar într-una dintre ţările cele mai descentralizate din lume, Spania, şi într-unul din locurile cele mai privilegiate din lume, Catalonia, o parte importantă a populaţiei, cu bună credinţă, a încercat o lovitură de stat sau o auto-lovitură de stat." (Acest ultim concept mi se pare extrem de interesant şi nu putea fi inventat decît de un scriitor).
Pentru Javier Cercas, există nişte vinovaţi în spatele acestei crize, nişte oameni care sunt bancheri, patroni, responsabili politici, economişti, jurnalişti, militanţi… Ei au înveninat situaţia, cu promisiunile şi exaltarea lor, pînă la punctul în care însăşi democraţia a fost pusă în pericol în Catalonia. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Acum şaptezeci de ani, execuţia judiciară pregătită de regimul democrat- popular împotriva Partidului Naţional-Ţărănesc ajungea la capătul ei. Pentru Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, era începutul drumului care se încheia, prin martiriu, în închisorile de la Sighet sau Râmnicu-Sărat. Pentru România, acea zi îndepărtată de toamnă era semnul intrării, definitive, în era republicii populare. Peste o lună şi jumătate, detronarea Regelui Mihai I încununa procesul, agresiv şi premeditat, de lichidare al ordinii “burgheze”. Construcţia socialistă putea debuta, prin sânge şi entuziasm ideologic.
Procesul Maniu- Mihalache este parte din istoria Europei captive, pe cale de a deveni, oficial, imperiu sovietic. Manipularea comunistă a defascizării a însemnat aplicarea unui model a cărui paternitate leninistă poate fi tăgăduită doar de cei care rămân fideli visului marxist. Actul de opoziţie era unul incriminabil penal. Toţi cei care refuză erau pasibili de condamare. “Reacţiunea” trebuia învinsă, cu orice preţ.
Deja, în noiembrie 1947, acest elaborat mecanism al urii era perfecţionat şi în mişcare. Mila, empatia, solidaritatea sunt tot atâtea cuvinte suspecte. Inamicul politic este demonizat, denunţat, dezumanizat. Adunările de oameni ai muncii se întrunesc, spre a cere, cu mânie îndreptăţită, judecarea celor care au trădat poporul. Iuliu Maniu şi Ion Mihalache sunt imaginea acestei Românii care trebuie să dispară, spre a lăsa loc viitorului. Crimele comuniste sunt crime dialectice. Ele au,întotdeauna, justificarea nobilă a ideii ce emancipează umanitatea. Sângele ce curge irigă solul al celei mai drepte dintre lumi.
Procesul Maniu- Mihalache comunică, prin mii de fire, cu România care va veni. El este, în termenii stabiliţi de regimul Groza, o lecţie deschisă de justiţie populară şi un exerciţiu profilactic de înspăimântare. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.