Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR: Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice au scăzut cu 1 punct procentual, în ultimul trimestru din 2021

adevarul.ro
bnr

Activele financiare ale sectorului administraţiilor publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au scăzut cu un punct procentual în trimestrul IV din 2021, ajungând la 25,8%, în special ca urmare a diminuării depozitelor şi numerarului administraţiei publice, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

"Elementele înregistrate sub acest instrument financiar au cunoscut o scădere de 1,1 puncte procentuale în trimestrul IV 2021, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, şi au reprezentat 4,4% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au înregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale, ajungând la 11,2% din PIB. Poziţia alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe), s-a depreciat cu 0,4 puncte procentuale, până la 7,1% din PIB în trimestrul IV 2021", precizează BNR.

Angajamentele financiare ale administraţiei publice s-au diminuat cu 1,6 puncte procentuale la finalul ultimului trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2020, reprezentând 57,7% din PIB.

În trimestrul IV al anului 2021, titlurile de natura datoriei, emise de administraţia publică, au reprezentat 41% din PIB, cu 2,3 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi perioada a anului precedent. Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la 7,4% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au majorat cu 0,1 puncte procentuale, până la 8,1% din PIB.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat necesar de finanţare de 3,1% din PIB. Administraţia centrală a prezentat necesar de finanţare de 2,6% din PIB, iar administraţiile locale de 0,4% din PIB. Administraţiile de securitate socială au avut necesar de finanţare de 0,1% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.