Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR: Darea în plată ar trebui să fie opțională în viitor

bnr

Viceguvernatorul Bancii Nationale a României, Liviu Voinea, a declarat joi ca darea în plata ar trebui sa fie optionala în viitor, adica sa existe doua tipuri de credite, cu dare în plata - mai scumpe si fara dare în plata - mai ieftine.

'Darea în plata, în opinia noastra, ar trebui sa fie optionala în viitor. Cu alte cuvinte, sa existe doua tipuri de credite, cu dare în plata si fara dare în plata, cu costuri si beneficii asumate. Nu doresti si spui de la început cu darea în plata, creditul va fi mai ieftin. Doresti sa ai optiunea darii în plata pe parcurs, creditul va fi mai scump. Ambele optiuni au costuri si beneficii', a afirmat Voinea la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, la dezbaterea proiectului legii darii în plata.

Voinea a adaugat ca proiectul de lege trebuie îmbunatatit, iar din el trebuie eliminat programul 'Prima casa' pentru a nu afecta garantia statului si pentru a nu afecta accesul la creditare al populatiei tinere si al celor cu venituri relativ reduse.

'Daca nu se scoate acest program din lege riscul ca agentiile de rating sa reduca ratingul de tara este semnificativ. Noi suntem doar la un nivel deasupra ratingului nerecomandat investitiilor, ceea ce înseamna ca pentru fiecare cetatean, în aceasta ipoteza, vor creste costurile, pentru ca va creste costul finantarii datoriei publice. Trebuie, de asemenea, sa se mentina un prag pentru eligibilitatea creditului si aici vreau sa va spun ca un astfel de prag sau conditii obiective legate de venitul debitorului nu reprezinta o discriminare. Astfel de plafoane sau conditii exista în prezent în numeroase legi începând cu Codul fiscal', a explicat viceguvernatorul BNR.

Liviu Voinea a aratat ca un astfel de proiect de lege nu mai exista 'nicaieri în lume' si ca doar în Spania a fost adoptata o varianta care a fost criticata de toate institutiile europene.

Reprezentantul BNR a precizat ca nu sunt 800.000 de români cu credite ipotecare în dificultate de plata, asa cum s-a spus de multe ori, pentru ca în România exista în total 475.000 de români cu credite imobiliare, din care numai 17.500 sunt în prezent neperformante, adica au restante peste 90 de zile.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.