Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR: Discursul public împotriva multinaționalelor este populist

multinationale

Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat, duminică, la Digi 24 că discursul public împotriva multinaționalelor este populist și că România se dezvoltă de 150 de ani cu banii companiilor străine.

Cristoiu, dezvăluiri EXPLOZIVE: Fost ministru, executat politic. Denunțatorul, șantajat de DNA

Adrian Vasilescu a declarat, totodată, că România are unele din cele mai mici salarii din Europa, dar soluția nu este creșterea mecanică a acestora, ci una corelată cu productivitatea economiei.

El spune că există riscul ca guvernul să ajungă în situaţia de “a da cu o mână şi să ia cu două mâini”, iar executivul trebuie să apese mai multe pedale, nu doar cea a salariilor, ci şi a vitezei creşterii economice, care să se menţină sustenabilă.

Una dintre pedale este de a nu ceda la viteza de creştere economică, pentru că este nevoie de viteză în continuare, însă aceasta nu este suficientă, ci creşterea economică trebuie să fie şi sustenabilă, “adică să aibă nişte proptele”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că majorările salariale sunt inevitabile în România, deoarece în marile sectoare ale economiei este o criză de forţă de muncă, însă acestea trebuie ţinute sub control, pentru a rămâne rezonabile şi trebuie păstrate echilibrele macroeconomice.

Nou dosar de corupție pentru Elena Udrea în urma denunțului fostei șefe AEP/ SURSE

“Problema nu este dacă România îşi permite să crească salariile, este dacă-şi permite să rămână cu veniturile îngheţate. Corelaţia între creşterea salarială şi cea a productivităţii este ca legea gravitaţiei, nu s-a schimbat nimic. Nu putem schimba raportul cu productivitatea, aşa că nu ne putem uita numai la salarii. Riscul cel mai mare este să ajungem în situaţia unui guvern să dea cu o mână şi să ia cu două mâini”, a precizat Vasilescu.

“PIB-ul e un factor economic care se realizează şi se consumă concomitent. În PIB intră salarii, dar poţi să dai salarii care să depăşească PIB-ul potenţial, iar dacă PIB-ul potenţial e acoperit cu salarii, ecuaţia s-a stricat şi ăsta e un risc imens”, a adăugat reprezentantul BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.