Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR, explicație FULGER după ce euro a atins un nou MAXIM istoric: 'Leul nu a avut niciodată variații de genul acesta'

Agerpres
BNR

Banca Națională a României (BNR) se așteaptă la o acomodare lentă a monedei naționale în raport cu poziția economiei, a declarat, marți. pentru MEDIAFAX, Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR).

Citește și: Patronul firmei care a făcut dezinsecția UCIGAȘĂ a cumpărat pastilele de pe piața neagră: e acuzat de trafic de produse sau substanţe toxice

"Leul nu a avut niciodată variații de genul acesta. Are o variație de 1%, maximum 2% în cursul acestui an. Tradițional, în comparație cu forintul și alte monede, volatilitatea pe curs este mult mai mică. Și nu ne așteptăm la volatilitate de genul acesta. (…) Ne așteptăm să avem o acomodare lentă, suntem atenți la această situație ( din piețele financiare internaționale -n.r.). Urmărim cu mare atenție și sperăm să găsim o soluție mai bună și în ceea ce privește deficitele", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Suciu, întrebat ce va face BNR dacă piața decide că poziția de acomodare a leului în raport cu economia este un prag de 5 lei pentru un euro.

Citește și: Patronul firmei care a făcut dezinsecția UCIGAȘĂ a cumpărat pastilele de pe piața neagră: e acuzat de trafic de produse sau substanţe toxice

Precizările purtătorului de cuvânt al Băncii Naționale a României vine în condițiile în care cursul de schimb al monedei naționale a atins marți un nou minim istoric în raport cu euro, fiind cotat de BNR la 4,7759 lei/euro, de la 4,7729 lei în sedința de luni.

Dan Suciu a mai precizat că variațiile sunt mici și a pus deprecierea în seama datelor privind situația deficitelor gemene.

"În primul rând, trebuie să constatăm că aceste variații sunt mici. Că sunt în sus sau în jos, ele sunt sub un ban. Chiar dacă asistăm la o presiune asupra cursului, care este cauzată de importurile crescute, variațiile acestea sunt mici. Presiunile acestea s-au acumulat în ultima perioadă, am văzut (săptămâna trecută -n.r.) de altfel cifrele la nouă luni cu 12 miliarde (de euro) deficit comercial față de 10 miliarde cât era anul trecut. Acele două miliarde se simt imediat și de aici presiunile. Subliniez din nou însă că diferențele de variație sunt foarte mici în acest moment, spre deosebire de alte monede care au intrat și ele într-o presiune de genul acesta cum este forintul, unde variațiile sunt mult mai mari", a spus purtătorul de cuvânt al Băncii centrale.

El a spus că este "evident că piața decide unde se termină acomodarea" și că "Banca Națională nu decide împotriva pieței niciodată".

"Dar trebuie clarificat ceva pentru că se spune că într-o eventuală intervenție, banca centrală cheltuiește euro și pierde euro. Nu e vorba de asta. La orice transfer valutar se rămâne cu echivalentul în lei, asta se întâmplă și în cazul unei intervenții a băncii naționale. Banca doar schimbă bani dacă face o astfel de tranzacție. Există interpretarea greșită că o eventuală intervenție duce la pierdere de bani. Acești bani nu se mai regăsesc în contul de rezervă ci în alte conturi", a mai spus Suciu.

La 31 octombrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 34.908 milioane euro, față de 35.423 milioane euro la 30 septembrie 2019, o scădere a contului de rezerve valutare de 515 milioane de euro în condițiile unor puseuri de volatilitate în primele 10 zile ale lunii octombrie. Date privind rezerva valutară în noiembrie se vor publica la 1 decembrie.

Totodată, întrebat dacă bancherii de investiții care fac tranzacții pe piața valutară se uită sau nu la declarațiile ministrului de finanțe Florin Cîțu, Dan Suciu a răspuns: "Declarațiile ca declarațiile. Se uită mai mult la cifre și cifrele sunt cele pe care le știm cu toții și care vedem că nu sunt neapărat strălucite, în ceea ce privește cele două deficite gemene. Evident contează cifrele și nu declarațiile atâta timp cât declarațiile nu remarcă decât cifrele așa cum sunt".

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie, scăderea fiind de circa 5 bani în perioada analizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.