Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR nu dorește limitarea creditării, afirmă guvernatorul BNR

captura TV
Mugur Isarescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu,, a declarat, miercuri, că, prin limitarea gradului de îndatorare pentru credite, instituția intenționează să crească creditarea pe baze sănătoase, în condițiile în care există lichiditate în piață informează mediafax.

În contextul în care BNR va redefini măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite, „într-un timp nu prea îndepărtat”, Guvernatorul a precizat că instituția nu dorește limitarea creditării.

„Nu ne interesează, nu dorim acest lucru (n.red. – limitarea gradului de creditare), pentru că avem un nivel de intermediere financiară redus și pentru că țara are resurse: avem economisiri mai mari decât volumul creditului. Deci, nu mai trebuie să apelăm la capitaluri străine. Ce există lichiditate, depozite în bănci, este suficient ca să crească creditarea. Dar trebuie să crească sănătos”, a subliniat Isărescu, în cadrul unui briefing de presă.

În plus, oficialul Băncii centrale a menționat că intenția instituției este de a crește creditarea în acele zone unde populația și firmele pot să-și asume creditele, să folosească bani în scopuri pozitive și au resursele necesare să dea bani înapoi.

Citește și: Ședință de ULTIMĂ ORĂ în PSD: Liviu Dragnea a chemat deputații la discuții UPDATE Decizia CHEIE luată

„Nu mai vrem să trăim momentul în care, dacă cineva nu putea să dea bani înapoi, să fie tratat pozitiv la nivelul societății și exact creditorul să fie considerat un tâlhar”, a adăugat Isărescu.

Guvernatorul Băncii centrale a mai spus că astfel de măsuri prudențiale în ceea ce privește creditarea, respectiv limitarea gradului de îndatorare, au fost adoptate deja de către țările din regiune, printre care Cehia și Austria, cea din urmă fiind parte din zona euro. „Vom face un efort de documentare, ca să nu se perceapă că introducem noi restricții. Aceasta este lumea în care am intrat”, a detaliat Isărescu.

Oficialul BNR a mai spus, că, în același timp, instituția se gândește la un echilibru, pentru ca băncile să aibă o atitudine pozitivă în ceea ce îi privește pe proprii clienți. „Este vorba de un alt tip de supraveghere, total separată de supravegherea prudențială, este vorba de un fel de monitorizare a comportamentului”, a detaliat Isărescu.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna august 2018 cu 0,7% (0,4% în termeni reali) faţă de luna iulie 2018 și cu 6,6% (1,5% în termeni reali) faţă de 31 august 2017, până la nivelul de 244,948 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.