Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR răspunde acuzațiilor lui Mihai Tudose în urma exploziei cursului valutar: 'Nu credem că asta îşi doreşte premierul'

jurnalul.ro
BANCA NATIONALA A ROMANIEI - BNR

Premierul Mihai Tudose a acuzat joi seară Banca Națională a României că este responsabilă pentru o parte a deprecierii leului în față euro, afirmând că este nevoie de o discuție "foarte așezată și serioasă" cu conducerea băncii "despre ce se întâmplă și care ar trebui să fie rolul BNR".

"Sunt cel puţin surprins de aceste declaraţii. Cheltuim prea mulţi bani pentru susţinerea leului. Singurul instrument care ne mai rămâne este să majorăm dobânda-cheie. Nu ştiu dacă premierul ne recomandă să facem acest lucru. Nu am o poziţie oficială pe acest subiect, dar cred că Consiliul de Administraţie va avea un punct de vedere şi o întâlnire cu primul ministru. Dacă asta îşi doreşte de la noi, să majorăm dobânda de politică monetară...", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR la Realitatea TV.

Citește și: Lovitură fără precedent pentru mii de pensionari: Motivul pentru care STATUL român le cere banii înapoi

Oficialul BNR a mai spus că premierului trebuie să i se explice şi cum stau lucrurile în privinţa unei alte acuzaţii făcute seara trecută. Seful Executivului a acuzat faptul că în primăvara acestui an BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8% iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din ţară".

"Să-i explicăm şi ce este cu acea eliberare de rezerve minime obligatorii (RMO - n.red), ce s-a întâmplat în mai nu are cum să influenţeze lucrurile în octombrie. Băncile au avut profit în fiecare an, nu profit impozitabil, ci contabil. Nu am văzut o schimbare în atitudinea băncilor în ultima perioadă, nu e nimic de reproşat, asta nu ţine de BNR", a explicat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, o depreciere a leului de un procent într-o lună nu înseamnă că suntem în situaţia să vorbim de o criză pe piaţa valutară.

"Nu am avut discuţii cu premierul, nu a avut loc nicio discuţie cu Consiliul de Administraţie, dar la nivelul direcţiilor funcţionale ale BNR există discuţii şi contacte frecvente cu Ministerul de Finante", a mai spus oficialul BNR.

Citește și: Se 'adâncește' CRIZA: Indicatorul de incredere macroeconomică, la CEA MAI MICĂ valoare din ultimii patru ani și jumătate

”Eu am o parte din explicații. BNR poate și trebuie să intervină. Nu a făcut-o. Întrebați-o pe ea. În aprilie, BNR le-a spus băncilor că sunt bune, solide, și nu mai au nevoie să țină depozite de 10%, ci 8%, și au plecat banii din țară. Erau lei, au schimbat euro și banii au plecat din țară. Au scos din rezerve 500 de milioane de euro, au plecat 280 de milioane de euro. Încă mai au spațiu, până la 500 de milioane. Va trebui să avem o discuție foarte așezată cu BNR. Nu știu dacă mi-o doresc, dar trebuie să o am. Ca premier trebuie să faci și ce nu vrei. Mai sunt și factori obiectivi. Au intrat 3 miliarde de euro în țară, prin agricultură. Dar, s-au făcut importuri de îngrășăminte, că România nu mai produce. Poate e și o răzbunare a unei părți a sistemului bancar că i-am pus să plătească impozit.”, a declarat joi seară, la Antena 3, Mihai Tudose.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.