Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Boala papagalului' se răspândește la om în Europa. Cum se manifestă infecția care poate provoca pneumonie sau endocardită

cdc.gov
papagal

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat într-un buletin lansat marți asupra creșterii cazurilor de psitacoză în Europa, scrie Rai News, citat de Rador Radio România.

Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Olanda au raportat în cursul anului 2023 și în primele luni ale anului 2024 cazuri pe teritoriul lor. În fiecare dintre aceste țări au fost înregistrate câteva zeci de îmbolnăviri cu psitacoză în ultimele luni, "o creștere neobișnuită și neașteptată".

Psitacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului, este o infecție pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci.

Păsările capabile să transmită această boală infecțioasă sunt: papagali, canari, vrăbii, porumbei etc. Îmbolnăvirea apare după contactul direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate. Omul se poate infecta prin inhalarea aerosolilor proveniţi din secreţii si excremente, muşcătura păsărilor sau contactul direct cu animalul infectat.

Un risc mai mare de îmbolnăvire îl au astfel angajaţii din magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinari sau crescătorii de păsări.

Transmiterea interumană este rară.

Manifestări clinice

Potrivit bioclinica.ro, după o perioadă de incubaţie de 1-2 săptămâni boala poate debuta brusc cu febră înaltă şi frisoane sau progresiv cu creşterea treptată a febrei şi disconfort general. Se remarcă tusea persistentă uscată sau productivă cu spută mucoidă cu striuri de sânge. Frecvent, ritmul cardiac este scăzut iar cefaleea este difuză şi severă.

Alte manifestări includ inapetenţă, mialgii, artralgii, erupţii maculare eritematoase, iar spre sfârşitul primei săptămâni se pot instala tulburări gastro-intestinale. Endocardita este o complicaţie rară, cele mai afectate fiind persoanele cu istoric de reumatism articular acut sau valvulopatii congenitale.

Opinia unui virusolog

Formele mai puțin grave de psitacoză pot fi asimptomatice sau caracterizate prin simptome asemănătoare gripei; formele mai grave pot duce, însă, la pneumonie.

Fabrizio Pregliasco, virusolog la Universitatea din Milano,a comentat raportul OMS privind o tendință de creștere a infecției umane cu Chlamydophila psittaci în Uniunea Europeană.

„Trebuie să primim aceste alerte cu simț de responsabilitate și atenție, fără a exagera în panică, dar nici subestimându-le", precizează expertul.

Psitacoza, o boală respiratorie cauzată de o bacterie care infectează în principal păsările, la om "poate provoca și forme grave care duc la deces”, iar "comunicarea la timp a acestor riscuri ne poate ajuta să structurăm intervenții cât mai anticipative ale unei posibile noi situații de urgență infecțioasă".

"Trăim într-un ecosistem format din interacțiuni continue între viruși, bacterii, animale și oameni", explică Pregliasco. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la COVID-19: comunicare, atenție, responsabilitate și "îngrijorare" - comentează virusologul – în sensul de "a ne ocupa mai întâi de posibile pericole viitoare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.