Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBA cu ceas de la București. Posibilă autonomie sporită a sectoarelor în dauna Primăriei Generale. Bani mai mulți și atribuții suplimentare (surse)

bucuresti harta sectoare

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a ieșit violent în week-end și a anunțat că are informații potrivit cărora Primăriei ar urma să fie desființată iar ea să devină primar general ”onorific”. Rând pe rând participanții la întâlnirea dezvăluită de primarul general au confirmat conclavul, dar susțin că altele au fost discuțiile. În fapt nu ar fi vorba de o ”desființare a Primăriei Generale”, ci o nouă filozofie de organizare prin modificarea atribuțiilor și finanțărilor bugetelor administrațiilor bucureștene. Pe lângă foarte probabila demitere a Gabrielei Firea din fruntea PSD București, au fost discutate și aspecte financiare și de funcționare a relațiilor dintre administrația centrală a Capitalei și administrațiile celor șase sectoare.

Vezi și: SURSE - Liviu Dragnea începe adevăratul RĂZBOI: Gabriela Firea și apropiații, EXECUTAȚI din toate funcțiile

Potrivit celor declarate de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, la întâlnirea cu primarii de sectoare a participat și ministrul Finanțelor și șeful ANAF. Discuțiile se pare că au fost foarte aplicate și a fost desenat un proiect care ar putea fi în curând adoptat în Guvern printr-o Ordonanță de Urgență.

Surse participante la întâlnire susțin pentru STIRIPESURSE.RO că primarii s-au plâns de dezvoltarea neunitară a Capitalei și de birocrația extrem de groaie de la Primăria Capitalei care le-ar bloca dezvoltarea locală. Ei susțin că sectoarele ar trebui să fie mult mai independente financiar și funcțional de Primăria Generală și prin noul proiect Capitală să se dezvolte armonios și nu ca până acum când unele sectoare nu știau ce să mai facă cu banii, iar altele nu aveau bani în sectoare cheie. Foarte important pentru Sectoarele 6, 5 și 4.

Prin urmare se va trece la o cu totul altă filozofie privind banii care vor reveni administrației locale din Capitală din impozitul pe venit.

Citește și: Bătălie mare în PSD pentru viitorul post de COMISAR din partea României în noua Comisie Europeană (surse)

În acest moment banii din impozitul pe venit se împarte astfel:

-35% la bugetul sectoarelor

-55% la bugetul Primăriei Generale

-5% pentru alimentarea unui fond de reechilibrare gestionat de Primăria Generală

-10% la bugetul de stat

Proiectul propus de primarii de sector și care ar avea sprijinul conducerii PSD prevede ca:

-50% la bugetul Primăriei Capitalei

-50% la bugetul primăriilor de sector

Practic... PMB ar pierde per total aproximativ 10% din banii care revin administrației locale din impozitul pe venit. Banii pentru bugetul sectoarelor va fi distribuit în baza unui algoritm special care să țină cont de populația și teritoriul sectorului.

Partea financiară ar fi acompaniată de transferul către sectoare a unor atribuții care țin și de patrimoniu și alde decizii aflate acum în atribuția exclusivă a PMB. Se dorește că administrațiile de sector să aibă o autonomie sporită și teritoriile pe care le administrează să fie cu totul în responsabilitatea lor și nu pe bucați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.