Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba cu ceas pregatita pentru bucuresteni/ UPDATE

Agentia de Mediu vrea sa redeschida groapa de Gunoi de la Chiajna desi pune in pericol sanatatea cetatenilor. Este cert: in Romania orice se intampla, altfel, decat oriunde in alta parte a lumii.Dupa ce groapa de gunoi din Chiajna nu a mai fost autorizata, Agentia de Mediu si-a schimbat decizia si se pregateste sa o reautorizeze si sa ii acorde chiar dreptul de extindere. Asta in conditiile in care in jurul gropii se duce o adevarata lupta intre protestele cetatenilor care o doresc inchisa definitiv si interesele financiare ale celor care o administreaza, grupul IRIDEX.

VEZI și: Ţara care-i primeşte pe imigranţi cu braţele deschise. Localnicii sunt prea drogaţi ca să muncească

UPDATE - Articolul a primit un Drept la replică care se regăsește mai jos

Desi populatia din zona si din Bucuresti a strans deja zeci de mii de semnaturi pentru inchiderea definitiva a gropii de gunoi de la Chiajna si oprirea acestei bombe ecologice, care devasteaza toata zona prin miros si virusi scapati de sub control, Agentia de Mediu pare decisa sa o reautorizeze si sa o extinda numai si numai din motive economice si in folosul IRIDEX.Populatia dn Chiajna si din sectorele 1,5 si 6 ale Capitalei cere insistent inchiderea definitiva a acestei gropi pe toate canalele media si prin proteste de strada, dar aceste actiuni se pare ca nu ii sensibilizeaza pe cei de la Agentia de Mediu mai atenti la interesele financiare decat la cele care tin de sanatatea populatiei si a imaginii zonei.

Numai în anul 2016, IRIDEX a scandalizat și a sfidat populația si legea prin acțiuni neconforme cu protecția mediului și a sănătății populației prin:

- aducerea deșeurilor din alte județe la Chiajna, 3000 de tone ajungând lunar acolo din alte parti ale Romaniei;

-extinderea gropii de gunoi cu 6.922 mp, avizul este numai pentru 2500mp, chiar daca România riscă amenzi uriașe, pentru ilegalități de genul asta, din partea UE;

-mirosul de la groapa de gunoi care terorizează cetățenii din sectorul 1 al Capitalei si care nu este anihilat nicicum, ci lasat la voia intamplarii;

-celulele de depozitare, care nu sunt acoperite optim și nu sunt exploatate corespunzător;

-puțurile de gaz ne-etanșeizate și corodate grav;

-sistemele nefunctionale de colectare a levigatului;

-depozitarea in spatii inchise a deșeurile de la stația de sortare.

Asociatiile cetatenilor(Nu întoarce nasul de la groapa Rudeni si Stop gropilor de gunoi) avertizeaza că ceea ce se întâmplă acum la groapa de gunoi, administrata de  Iridex este posibil sa fie deja infracțiune ecologică periculoasă, in forma continuata(peste zece ani), săvârșită de agenti economici care atentează la protecția mediului, a sănătății și a vieții oamenilor.

La groapa Chiajna-Rudeni a Iridex, cum declară oamenii, nu mirosurile sunt cele care deranjează cel mai tare populația, ci toxinele emanate din deșeurile extrem de periculoase care au fost depuse de peste zece ani acolo. Un gunoi adus de la populație nu poate avea un miros așa de puternic, răspândit pe o distanță așa de mare. Practic, oamenii se tem ca Sunt de fapt deșeuri toxice de proveniență industrială, aduse ilegal la Iridex, și amestecate cu deșeuri menajere venite de la populație, iar aceasta combinatie degajă un gaz periculos pentru orice vietate fie ca e vorba de om, pasari sau animale.

Groapa Rudeni este autorizată,conform Garzii de Mediu, pentru gunoaie menajere de la populație și nu pentru deseuri toxice și periculoase. Pentru deșeuri periculoase interzise, IRIDEX încasează, se pare, sume fabuloase, de 20 sau 30 de ori mai mari ca cele pentru deșeuri menajere, ajungând până la 500 Euro/tonă,  pe costul sănătății oamenilor care locuiesc lângă Rudeni. Orientarea societății Iridex spre deșeuri periculoase este evidentă din realizarea incineratorului de deșeuri toxice periculoase, chiar în incinta depozitului Chiajna și care după ani de exploatare, l-a vândut unei societăți străine. Pont pentru inspectorii de mediu: ar fi foarte ușor să vadă care este sursa mirosului dacă ar comanda o expertiză cu specialiști profesioniști, care să facă foraje de adâncime, pentru a descoperi probele de deșeuri toxice periculoase, care amenință populația din zonă, nu numai ca miros, dar și ca poluare de pânză freatică, deoarece aceste deșeuri periculoase, perforează orice protecție și contaminează totul împrejur.

Problema în acest moment este, dacă inspectorii de mediu vor sau nu să descopere realitatea sau pur si simplu nu sunt interesati de calitatea aerului si sanatatea oamenilor din zona din motive de alta natura, sa le zicem simplu financiare. Chiar dacă autoritatile nu par interesate de această bomba ecologica cu ceas, populatia e tot mai deranjata de sutele de mii de gunoaie toxice amestecate cu menajere de la depozitul Iridex, gunoie care le afecteaza calitatea vietii si sanatatea si este decisa sa reactioneze pentru a evita redeschiderea si extinderea gropii de gunoi mentionata.

Din pacate, inca odata, vom ajunge in situatia ca membrii Comisiei Europene sa fie nevoiti sa intervina pentru a reglemnta o situatie din tara noastra.Asta pentru ca, in ciuda ultimelor actiuni anticoruptie din ultimii ani, a reactivarii actiunilor civice, a re-evaluarii prioritatilor nationale(printre care grija fata de mediu e mereu invocata), autoritatile  continua sa puna pe primul plan interesele economice, financiare, prieteniile de partid si nu protejarea vietii oamenilor, care le dau votul de fiecare data, cu speranta ca vor incepe, in sfarsit, sa traiasca mai bine.

content-image

content-image

content-image

Dreptul la Replică:

Drept de replica la articolul „Bomba cu ceas pregatita pentru bucuresteni” publicat de Denisa Miron in data de 28.02.2017

 

Iridex Import Export Grup va multumeste pentru interesul acordat acitvitatii sale si pentru dorinta de informare a publicului  larg.

Compania isi exprima pe acesta cale ingrijorarea fata de inadvertentele si omisiunile din acest material. Articolul nu reflecta realitatea si mai mult induce cititorii in eroare. In plus,  aduce prejudicii de imagine companiei noastre.

Cu privire la aducerea deseurilor din alte judete la CMID Chiajna, Iridex Import Export Grup va comunica faptul ca toate deseurile care ajung la centrul nostru sunt primite de la operatorii autorizati si acreditati de Primaria Municipiului Bucuresti si alte primarii din judetul Ilfov.

In ceea ce priveste suprafața activă de depozitare, normativul și buna practică din domeniu prevăd o suprafață deschisă în concordanță cu cantitatea de deșeuri primită zilnic, cantitate stabilită prin parteneriatul cu PMB.  În cazul CMID Chiajna această zonă este de 2500 mp. Referitor la suprafata de 6.922 mp, nu este extindere de rampa ci o zona de lucru zilnica, ce nu a putut fi acoperita datorita ploilor din ziua precedenta. Se lucreaza strict, pe o suprafata de 2.500 mp.

În decembrie 2016, la CMID Chiajna a avut loc un proces complex de analiză a emisiilor (măsurători) atât pentru gazele arse în instalația de valorificare energetică a gazului de depozit (CHP), cât și pentru faclă (HTN).

Toate aceste măsurători au fost făcute cu laboratoare acreditate RENAR, conform normelor în vigoare. Rezultatele acestor măsurători demonstrează că nu sunt depășite limitele legale la niciunul dintre indicatorii precizați în autorizația integrată de mediu sau legislația de mediu privind calitatea aerului.

Aceste analize au fost făcute în prezența reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Municipilui București (GNM – CM Buc), iar rezultatele au fost comunicate imediat autorităților.

În consecință, măsurătorile demonstrează că instalația de valorificare energetică a gazului de depozit (produsa in Germania, cu respectarea tuturor normelor europene) de la CMID Chiajna funcționează conform normelor, fiind astfel eliminată orice suspiciune de evacuare necontrolată a noxelor în atmosferă. Aceste aspecte au fost consemnate si de GNM.

Cu privire la punctele pe care le sustineti despre celulele de depozitare care nu sunt optim acoperite, puturi de gaz neetanseizate si sistemele nefunctionale de colecctare a levigatului, comunicatul GNM din noiembrie 2016 clarifica toate aceste aspecte si arata ca acestea au fost remediate.

Acoperirea s-a făcut de la bun început conform reglementarilor, dar intemperiile au deteriorat parțial stratul de pământ din unele zone, mai ales în zonele superioare ale taluzurilor. În prezent, s-a refăcut acoperirea cu pământ, în grosime minima de 50 cm, conform legislației. S-au construit  sisteme suplimentare de drenaj a levigatului în zona căilor de acces din interiorul celulelor active, pe lângă cele cu care este prevăzut depozitul. Toate aceste masuri au ca scop final prevenirea scaparilor de gaze.

Depozitarea deșeurilor (desuri RDF) provenite din stația de sortare în spațiu deschis, este o practică curentă în toate stațiile de sortare din România. Sunt deșeuri depozitate acolo temporar pentru perioade scurte, până ajung la fabricile care folosesc aceste deseuri ca si combustibil alternativ.

Pentru a proteja mediul si a reduce mirosurile, Iridex a implementat un sistem performant de colectare si epurare a levigatului. La CMID Chiajna, levigatul produs de masa de deseuri  este colectat prin sistemul de drenaj si preluat de colectorul principal de unde ajunge in bazinul de levigat comun, fiind preluat spre a fi epurat in 3 instalatii de epurare modulare cu osmoza inversa, cea mai noua tehnologie in domeniu. Apele epurate se descarca in iazul de mineralizare.

Referitor la preluarea deseurilor, aceasta activitate se face conform autorizatiei de mediu. Niciun control efectuat pana acum nu arata ca la CMID Chiajna s-au primit alte tipuri de deseuri in afara autorizatiei, in niciun caz deseuri toxice.

Centrul de Management al Deșeurilor de la Chiajna, reprezentând o investiție Iridex de peste 40 milioane euro, a fost proiectat și construit după normele europene, respectând în același timp legislația din România si pe cea europeana.  Numeroase delegatii straine au fost indrumate sa viziteze centrul nostru, fiind cel mai performant din zona Bucuresti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.