Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba socială şi morală: 'Iresponsabilul vesel' Ponta şi 'iresponsabilul mut' Iohannis

iohannis ponta

Decizia Guvernului de a majora salariile medicilor cu 25% de la 1 octombrie a fost luată cu o uşurinţă ieşită din comun. Fără nicio aparenţă de chibzuinţă, Executivul pare să se arunce în cheltuieli care ar putea genera un efect de domino. Jurnalistul Ion Cristoiu susţine că "iresponsabilul vesel" Victor Ponta ar fi trebuit să fie tras de mânecă, însă cel mai îndreptăţit să facă acest lucru, preşedintele, nu mai are autoritatea morală să o facă, după ce a susţinut mărirea salariilor demnitarilor.

"Mărirea salariilor în Sistemul medical a fost luată peste noapte. N-a fost luată în urma unei minime acțiuni de protest a medicilor, a unui minim scandal public.

O decizie deșucheată a ÎCCJ potrivit căreia atenția de la doctor e ilegală a dus la o mică tulburare mediatică și la o mică burzuluire a medicilor. Imediat, ca și cum țara ar fi fost lovită de mari tulburări sociale, Guvernul a decis mărirea salariilor în Sistemul medical. Impresia de cedare cît ai bate din palme, de Abia așteptam să cereți!, de N-avem ce face cu banii! e mai mult decît limpede.

Vezi şi: ANALIZA De ce e 'mortală' pentru România mărirea salariilor medicilor şi legalizarea şpăgii

Condiția medicilor trebuia îmbunătățită. Dar decizia de mărire a salariilor nu s-a luat în urma unei dezbateri publice, a unei cumpăniri de către Guvern a soluțiilor în discuție. Ea s-a luat brusc, de parcă Victor Ponta ar fi vîrît mîna în buzunar și ar fi dat acolo de resursele bugetare necesare.

Felul aiuritor, iresponsabil, în care a fost luată decizia de mărire a salariilor medicilor și ale celor din Sistemul public medical se constituie nu numai într-o bombă socială – s-a deschis Cutia Pandorei! – dar și într-o bombă morală. S-a creat imaginea unor resurse bugetare infinite, a unei țări în care s-a dat drumul la risipit.

Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu. Cauza balamucului fiscal aflat abia la început stă în mărirea salariilor demnitarilor în frunte cu Președintele. Vă amintiți ce-a răspuns Guvernul cînd a fost întrebat de unde bani pentru ștabi? Cum de unde? Sunt bani căcălău! a răspuns Guvernul. Nu erau bani, pentru că, așa cum am zis mai înainte, România are nevoie și de investiții, nu numai de consum.

Guvernul a răspuns așa pentru a potoli scandalul iscat de nesimțirea de a crește salariile ștabilor înaintea funcționarilor publici de rînd. Și dacă sunt bani, de ce n-ar cere și alte categorii de bugetari creșteri salariale?!

Triplarea salariilor la demnitari a fost urmarea presiunilor publice neobișnuite făcute de Klaus Iohannis, neliniștit că pleacă în concediu și nu va putea cheltui nebunește. Negustoria cu Gabriel Oprea – premierul interimar dădea Ordonanța numai dacă președintele o lăuda public înainte de a fi dată! – va rămîne în Istorie ca un exemplu strălucit de lăcomie neghioabă a unui înalt demnitar.

Vezi şi: DEZVĂLUIRE Cu cine a negociat premierul majorarea salariilor medicilor

Ce-ar fi fost dacă Președintele ar fi ieșit public și-ar fi luat poziție față de creșterea salariilor, inclusiv a salariului său? Ar mai fi cutezat cineva după aceea să arunce cu bani în dreapta și-n stînga?

Că Victor Ponta e în stare de orice în postura sa de iresponsabil vesel e de înțeles. De neînțeles e faptul că la ora actuală politica iresponsabilă a lui Victor Ponta nu întîmpină nici o contracarare din partea președintelui.

Păi, cum să iasă Klaus Ioahannis și să avertizeze asupra atentatului la viitorul României care-l reprezintă uriașa risipă bugetară? Ar putea critica el decizia de mărire a salariului medicilor în timp ce el a salutat mărirea propriului salariu? Iresponsabilul vesel Victor Ponta nu poate fi contracarat, în nebunia risipei bugetare, de iresponsabilul mut Klaus Iohannis", scrie Cristoiu pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.