Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia: Fernando Haddad, în plină ascensiune în intenţiile de vot

outerboundaries.weebly.com
brazilia

Candidatul stângii braziliene, Fernando Haddad, în plină ascensiune în intenţiile de vot, l-ar învinge pentru prima dată pe candidatul extremei drepte, Jair Bolsonaro, în cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial ce va avea loc pe 28 octombrie, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii luni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Haddad, care l-a înlocuit pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în prezent în închisoare şi ineligibil, pentru a reprezenta Partidul Muncitorilor (PT) la acest scrutin, este creditat cu 43% din intenţiile de vot la cel de-al doilea tur de scrutin împotriva lui Bolsonaro, care ar obţine 37% , într-un sondaj realizat sâmbătă şi duminică pe un eşantion de 2.506 persoane intervievate. 

Cei doi candidaţi sunt practic la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot fiecare într-un sondaj precedent, realizat de acelaşi institut pentru aceste alegeri prezidenţiale în două tururi de scrutin, programate pe 7 şi 28 octombrie. 

În primul tur, Bolsonaro se află pe primul loc în intenţiile de vot, cu 28%, înaintea lui Haddad (22%). Urmează candidatul de centru-stânga Ciro Gomes (11%), conservatorul Geraldo Alckmin (8%) şi ecologista Marina Silva (5%). 

O altă noutate a sondajului o reprezintă faptul că procentul celor care sunt împotriva lui Bolsonaro a crescut de la 42% la 46%, iar cel în cazul lui Haddad de la 29% la 30%.

Citește și: Secretarul general al ONU face apel 'pentru o mai mare solidaritate în promovarea păcii, a drepturilor omului și a dezvoltării durabile'

Bolsonaro, un apărător al dictaturii militare (1964-1985) şi adept al provocărilor rasiste, misogine şi homofobe, ar pierde de asemenea în cel de-al doilea tur de scrutin în cursa cu Gomes (46%-35%) şi cu Alckmin (41%-36%) şi ar fi la egalitate cu Silva (39%). 

Tendinţa către un al doilea tur de scrutin Bolsonaro-Haddad se confirmă, cursă în care se confruntă o extrema dreaptă apărută în contextul unei crize politice şi economice acute, pe fondul corupţiei, şi un PT fragilizat, dar care a câştigat ultimele patru alegeri prezidenţiale. 

Bolsonaro, care a fost la un pas de moarte la 6 septembrie, fiind înjunghiat la un miting electoral, a apreciat luni că agresiunea împotriva sa a fost ''planificată''. ''A fost ceva politic, nu există nici cea mai mică îndoială, pentru a mă elimina din luptă'', a declarat el la radio Jovem Pan din spitalul din San Paulo unde se află în convalescenţă. 

Candidat al Partidului Social Liberal (PSL), Bolsonaro a anunţat că va părăsi spitalul la sfârşitul lunii şi că nu va participa la nici o reuniune publică înainte de primul tur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.