Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Ca între directori - Fostă directoare din SJU Botoșani `i-a strecurat` 500 de euro managerei pentru transferul fratelui pe un post mai favorabil

Foto România TV
spital botosani spital mavromati

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Botoșani, Monica Adăscăliței „încasa„ ciubucuri pe linie de la oricine avea nevoie de „serviciile„ sale „paralele„, unul dintre cazuri fiind al unei  mite de 500 de euro presupus primită de la fosta directoare a spitalului care a avut nevoie de transferarea fratelui său la un spital mai bun.

Concret, dosarul de mare corupție instrumentat de DNA Suceava scoate la iveală metehnele de neoprit din sistemul public de sănătate din România și arată cum persoane neprofesioniste, nepregătite, acced pe posturi ce implică stabilirea de diagnostice și tratarea oamenilor bolnavi.

Una dintre faptele penale pentru care este acum anchetată acum fostul manager al SJU Botoșani este legată de transferul fratelui fostei directoare a spitalului, care, „pentru efort”, a „strecurat„ 500 de euro în contul Monicăi Adăscăliței.

Încrengături...

Astfel, se arată în dosarul în care judecătorii au avut de stabilit dacă o arestează preventiv pe Monica Adăscăliței,  în perioada octombrie-noiembrie 2023, managerul SJU Botoșani a primit 500 de euro  în legătură cu aprobarea transferului fratelui inculpatei Coca Stela Crîșmaru, asistent-medical generalist de la Camera de Gardă Săveni, la Laboratorul de Radiologie Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Ancheta a relevat că cele două femei se cunosc încă din anul 2005 când era medic la UPU - Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, continuând să relaționeze cu aceasta inclusiv, în perioada când a îndeplinit funcția de director executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Monica Adăscăliței a fost numită manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, în luna august 2023.

Despre fratele său, în vârstă de 54 de ani, fosta directoare a povestit că acesta și-a început activitatea ca asistent-medical, în anul 2018, la Camera de Gardă Săveni, unde a fost angajat prin concurs, după terminarea studiilor.

După un timp bărbatul s-a văitat că nu mai dorea să facă naveta de la domiciliul său din Botoșani la locul de muncă din localitatea Săveni și a rugat-o să-l ajute să se transfere pe un post de asistent-medical, la o secție din Botoșani, aparținând Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Meserie folosită în scopuri personale

Având în vedere că prin prisma funcției deținute, cea de director de îngrijiri medicale, inculpata Crîșmaru deținea informațiile necesare cu privire la secțiile unde fratele său putea fi delegat, a aflat că în acea perioadă, era un post vacant de asistent-medical la Serviciului de Medicină Legală Botoșani, context în care medicul-șef al SML Botoșani, a înaintat conducerii Spitalului Județean Botoșani, o solicitare de angajare a unui asistent medical, pentru preluarea și transportul decedaților din județ.

Serviciul de Medicină Legală Botoșani chiar dacă are sediu și finanțare separată, face parte totuși din organigrama Spitalului Județean Botoșani.

În calitate de director de îngrijiri medicale, inculpata Crîșmaru a discutat cu managerul spitalului, în perioada 2020-2022, despre posibilitatea aprobării delegării fratelui său, la SML Botoșani, pentru o perioadă de 60 de zile, managera fiind de acord, delegarea fiind în interes de serviciu.

În consecință, fratele inculpatei a fost delegat la Serviciul de Medicină Legală Botoșani, începând cu decembrie 2021 până în luna mai 2022, fiecare delegare fiind pentru o durată de 60 de zile.

Blândețea instanței

Fosta șefă a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Monica Adăscăliței, reținută de procurorii DNA Suceava pentru luare de mită a fost plasată în arest la domiciliu de un judecător de la Tribunalul Suceava, după ce DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile cu scopul de a proteja unele probe ulterioare.

Concret, DNA a cerut arestarea preventivă a femeii pentru a nu exista riscul ca, prin prisma funcției deținute, să influențeze unele probe precum unii martori, inculpați sau chiar unele documente existente la nivelul unității medicale.

Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă iar toate părțile din dosar pot contesta soluția caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Suceava.

În cursul zilei de miercuri, Monica Adăscăliței a fost prezentată în fața Tribunalului Suceava, unde s-a propus  arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

”În cauza mediatizată prin comunicatele 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023 și 1150/VIII/3 din 14 decembrie 2023 și 16/VIII/3 din 16 ianuarie 2024, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea în perioada 2018-2023, de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 martie 2024, a inculpatei Monica-Delia Adăscăliței, manager al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (două fapte) și trafic de influență.

Apucături de șef la stat

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru:

- a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

- a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată.

Inculpatei Adăscăliței Monica-Delia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Descinderi în spital

În cursul zilei de 19 martie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în două locații situate pe raza municipiului Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice.

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au transmis procurorii DNA.

Detalii AICI:Managerul Spitalului Judeţean Botoșani, reținut de DNA în dosarul angajărilor pe bani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.