Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING | Șeful guvernului austriac, cercetat de procurori pentru dare de mită / Percheziții la sediul partidului

Sebastian Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea de dare de mită şi de abuz de încredere, au anunţat miercuri procurorii anticorupţie, după ce la sediul partidului conservator la putere şi în mai multe birouri ale colaboratorilor săi au fost efectuate percheziţii, relatează Reuters și Agerpres.

Biroul Parchetului anticorupţie a anunţat că investighează şi alte nouă persoane, potrivit unui comunicat.

Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.

Sediul partidului conservator OVP la putere în Austria a fost percheziţionat miercuri, a anunţat formaţiunea politică, anchetatorii deplasându-se şi la biroul şefului guvernului Sebastian Kurz de la cancelarie, potrivit presei, relatează AFP.

Într-un comunicat, secretarul general adjunct al OVP, Gaby Schwarz, a indicat că sediul partidului a fost percheziţionat, confirmând informaţiile presei, fără a preciza totuşi nici ceea ce căutau anchetatorii, nici motivele venirii lor. Ea a denunţat o "înscenare" şi "acuzaţii în baza unor fapte vechi de cinci ani".

Potrivit cotidianului Die Presse, anchetatorii au percheziţionat de asemenea birouri din cancelarie, vizând mai mulţi colaboratori ai şefului guvernului.

Tot potrivit Die Presse, există suspiciuni de corupţie în legătură cu apariţia unor materiale publicitare şi sondaje într-un ziar care au dat naştere la aceste percheziţii, Sebastian Kurz fiind suspectat de complicitate.

Din ianuarie 2020, Sebastian Kurz guvernează Austria în fruntea unei coaliţii cu Verzii, un al doilea mandat obţinut după scandalul de corupţie Ibizagate, care a zguduit Patidul Libertăţii din Austria (FPO) şi a distrus alianţa încheiată de cancelar cu acest partid de extremă dreapta în mai 2019.

După ce fostul lider al FPO Heinz-Christian Strache a fost surprins cu o cameră ascunsă în 2017, în timpul unei vacanţe în Ibiza, în timp ce promitea contracte publice în schimbul unei finanţări oculte pentru campania sa electorală, anchetele pentru acte presupuse de corupţie s-au înmulţit împotriva clasei politice austriece.

Ministrul de finanţe, Gernot Blümel, un apropiat al lui Kurz, este suspectat că a fost implicat în finanţarea ocultă a partidului de către gigantul mondial al jocurilor de noroc Novomatic. Domiciliul său a fost percheziţionat în luna februarie.

Cancelarul austriac este vizat el însuşi de o anchetă a parchetului, fără a fi inculpat. Justiţia îl suspectează pe Kurz că a minţit anul trecut în faţa deputaţilor care încercau să afle dacă a intervenit în nominalizarea unui apropiat, Thomas Schmid, în fruntea unei companii publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.